Καμπανάκι κινδύνου για τον Ευβοϊκό Κόλπο – Κινδυνεύει από τις ιχθυοκαλλιέργειες

Καμπανάκι κινδύνου για τον Ευβοϊκό Κόλπο – Κινδυνεύει από τις ιχθυοκαλλιέργειες
23 Μαΐου 2023, 20:48
A+ A-
Ανοικτή επιστολή από Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων  και Φορέων.  

Ανοικτή επιστολή προς πολίτες, συλλόγους,  φορείς , υποψήφιους βουλευτές της Εύβοιας έστειλε η  Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων  και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού Κόλπου από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Στη επιστολή τονίζεται ότι: « Ενώ το αρχικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος κατά συνέπεια και  η  ΣΜΠΕ για τον Ευβοϊκό είχε εν μέρει απορριφτεί το 2021 από το Ε τμήμα του ΣτΕ (ΠΕ-ΣτΕ-211-2021)  εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων που αφορούν την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR 2420016 στο Ν. Ευβοϊκό, όπως και η επανεξέταση των επιπτώσεων σε περιοχές που υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας (παράρτημα 1 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με κωδικό 1120), επανήλθε τώρα, σχεδιάζοντας  μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση για την αγαπημένη μας θάλασσα.

Δυστυχώς η μελέτη αυτή πέρασε απαρατήρητη στην κοινή γνώμη των τοπικών κοινωνιών της Εύβοιας  και φτάσαμε σήμερα να βρίσκεται υπό έγκριση ένα Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα θεσμοθετήσει την ίδρυση μιας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας σε όλο τον Ευβοϊκό.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να εξεταστεί κατ’ αρχήν  από το Ε’ τμήμα του ΣτΕ και στην συνέχεια   να υπογραφεί από τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και  Αγροτικής Ανάπτυξης και  από την πρόεδρο της Δημοκρατίας.»

Η Συντονιστική Ομάδα καλεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αντιδράσει άμεσα. Επίσης καλεί τουςΔήμους Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας ¶ννας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου να πάρουν αποφάσεις και θέσεις.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Ο  επικείμενος κίνδυνος αφορά στην τροφή μας, στον τουρισμό, στην αλιεία, στο κολύμπι και τελικά στην ποιότητα της ζωής μας.

Ο Ευβοϊκός κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο. Να μην αφήσουμε ο Ευβοϊκός να έχει την ίδια τύχη με τη στεριά της Εύβοιας (πυρκαγιές στη Βόρεια, ανεμογεννήτριες στη Νότια, εξορύξεις)!  

Καλούμε τους πολίτες, όλους τους Δήμους της Εύβοιας και τους φορείς σε εγρήγορση και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προτού είναι αργά.

Τέλος καλούμε όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες βουλευτές του Ν. Εύβοιας να πάρουν θέση επί του θέματος ενόψει των προσεχών  Κοινοβουλευτικών εκλογών.»

Η  Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων  και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού Κόλπου από τις ιχθυοκαλλιέργειες αποτελείται από τους συλλόγους:

  • Ομάδα Πολιτών για Την Διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη 
  • Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ 
  • Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) 
  • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου  
  • Περιβαλλοντικός και Πολιτισμικός Σύλλογος Ελυμνίων «ΜΑΚΙΣΤΟΣ» (Β. Εύβοια) 

Επιστροφή