ΕΥΒΟΙΑ: Βουλευτής από το ...παράθυρο ο Σπύρος Πνευματικός

ΕΥΒΟΙΑ: Βουλευτής από το ...παράθυρο ο Σπύρος Πνευματικός
23 Μαΐου 2023, 11:01
A+ A-
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα πάρει την έδρα σε βάρος του Βασίλη Αρμόνη της Ελληνικής Λύσης.

Οι εθνικές εκλογές ανέδειξαν ως αδιαμφισβήτητο νικητή την Νέα Δημοκρατία,  καθώς αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και εκτόξευσε την διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στις 20 μονάδες.

Παρά την εμφατική νίκη με ποσοστό 40,79% η ΝΔ δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής.

Εάν η αναμέτρηση γινόταν με το σύστημα της νέας ενισχυμένης αναλογικής – η οποία θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές - τότε η κατανομή των εδρών θα ήταν η εξής:

  • Η ΝΔ θα έβγαζε 171 βουλευτές (από 146 που ανέδειξε με την απλή αναλογική και 158 που είχε το 2019)
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που έβγαλε τώρα και 86 το 2019)
  • Το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41 που έδωσε η κάλπη της Κυριακής και 22 που είχε το 2019)
  • Το ΚΚΕ 22 (από 26 που βγάζει σήμερα και 15 που είχε στις προηγούμενες εκλογές)
  • Η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16 σήμερα και 10 το 2019).

Ως γνωστόν οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν με ενισχυμένη αναλογική που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει το κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να του δώσει επιπλέον έως 50 έδρες.

Το σύστημα προβλέπει την παροχή «δώρου» 20 εδρών με το που το πρώτο κόμμα «κλειδώσει» ποσοστό άνω του 25% και στην συνέχεια 1 έδρα μπόνους για κάθε μισή μονάδα που προσθέτει στα ποσοστά του.

Εφόσον λοιπόν, η ΝΔ πιάσει και πάλι ποσοστά άνω του 40% τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων καθώς και από το άθροισμα των ποσοστών των εξωκοινοβουλευτικών συνδυασμών.

Ο συγκεκριμένος συσχετισμός των ποσοστών θα καθορίσει και τις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ θα κερδίσει περισσότερες έδρες.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, που επεξεργάζονται τα κομματικά επιτελεία και οι εκλογολόγοι, η Νέα Δημοκρατία θα πάρει μία επιπλέον έδρα, την οποία θα χάσει η Ελληνική Λύση.

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου θα εκλεγεί βουλευτής και ο τρίτος σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός και θα χάσει την έδρα ο Βασίλης Αρμόνης της Ελληνικής Λύσης. 

Επιστροφή