ΠΡΟΚΟΠΙ - ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Ένας τόπος ευλογημένος (από κάθε άποψη)!

ΠΡΟΚΟΠΙ - ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Ένας τόπος ευλογημένος (από κάθε άποψη)!
10 Σεπτεμβρίου 2023, 18:24
A+ A-
Ακολουθήσε την συναρπαστική διαδρομή, γεμάτη παραδεισένιες εικόνες φυσικής ομορφιάς. 

*Το παρόν αφιέρωμα για τη στήριξη της πυρόπληκτής Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του ΟΛΝΕ και των εταιριών AKFA (Βαθύ Αυλίδας) και «Καρβούνης ΕΠΕ - Αγροτικά Προϊόντα» (Ψαχνά).

Το Προκόπι βρίσκεται στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Κηρέας και το συναντάς στο 48ο χιλιόμετρο του δρόμου Χαλκίδας- Αιδηψού (1 ώρα από τη Χαλκίδα)

Αποτελεί τον ιδανικό σταθμό όσων ταξιδεύουν προς Βόρεια Εύβοια, καθώς δεν μπορείς να παραλείψεις το προσκύνημα στο σκήνωμα του Όσιου Ιωάννη του Ρώσου. 

Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται την εκκλησία κάθε χρόνο και προσεύχονται στη χάρη του Αγίου. Το σκήνωμα το μετέφεραν πρόσφυγες από το Προκόπι της Μικράς Ασίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924.

Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο ναός με σκοπό να φιλοξενήσει το σκήνωμα. Μετά από αρκετά χρόνια και πολύ ιδρώτα των πιστών, η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1951. Τότε μεταφέρθηκε εκεί ο Αγιος και παραμένει μέχρι τις μέρες μας.

Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου τη γιορτάζουμε στις 27 Μαϊου. Επίσης γιορτάζει κάθε τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου σε ανάμνηση των εγκαινίων του ναού το 1970. 

Έναντι του Ιερού Ναού αξίζει να επισκεφθείς το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, όπου υπάρχουν πλούσια εκθέματα.

Μπορείς επίσης να απολαύσεις το μοναδικό φυσικό πλούτο της γύρω περιοχής οργανώνοντας μικρές περιπατητικές εξορμήσεις στο καταπληκτικό πλατανοδάσος του Κηρέα.  

Δίπλα από τον ποταμό Κηρέα, στη θέση Παρασκευόρεμα  υπάρχουν τα απομεινάρια πλέον του αρχαιότερου ίσως πλατάνου των Βαλκανίων, καθώς η ηλικία του υπολογίζεται από 1.500 έως 2.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο Δημ. Σέττας στο βιβλίο του «Ο Γερο-Πλάτανος της Εύβοιας» το 1972, ο κορμός του είχε περίμετρο 18 μέτρα, διάμετρο 6 μέτρα, το ύψος του δέντρου έφτανε τα 30 μέτρα, ενώ η έκταση της σκιάς του τα 2,5 στρέμματα!

Αξίζει επίσης η επίσκεψη στο ξύλινο Μουσείο του Δάσους επί του δρόμου Χαλκίδας – Αιδηψού, το οποίο δημιουργήθηκε το 2002 με στόχο να προβάλλει τη δασική οικονομία, τη φύση, τα προϊόντα του δάσους και τα συναφή επαγγέλματα.

H έκθεση του μουσείου είναι στην πλειοψηφία της επικεντρωμένη στον άνθρωπο και τη σχέση του με το δάσος και τα προϊόντα του. Ο ρητινοπαραγωγός, ο μελισσοκόμος, ο καρβουνοπαραγωγός, ο ξυλογλύπτης, ο ναυπηγός, ο βαρελάς είναι εδώ ανάμεσά μας, δείχνοντας πώς μετατρέπουν τη ζωή του δάσους σε τέχνη.

Για τις ώρες λειτουργίας και τις ώρες ξενάγησης κάλεσε στα τηλέφωνα: 2227041488, 6974413924.

Ας αφήσουμε όμως για λίγο τα αξιοθέατα...

Σου έχουμε προτασούλες για καφέ και φαγητό.

Κάνουμε έναρξη με το παραδοσιακό καφενείο του Καντήλα. Μαγαζί γωνία σε κεντρικότατο σημείο, σερβίρει από νωρίς το πρωί καφεδάκι special .   

Προχωράμε στα ενδότερα και συναντάμε το Escape cafe. Προσεγμένος χώρος, όπου στον κατάλογο του βρίσκεις από  τον καθιερωμένο espresso,  βάφλες, κρέπες, pizza ...μέχρι και περιποιημένα ποτάκια.  

Ακριβώς δίπλα, άλλο ένα cafe είναι στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών, το Έντεχνο.  Άραξε στο αναπαυτικό σαλονάκι και διάλεξε ό,τι σου κάνει κέφι από τον μεγάλο κατάλογό του. Η πρόταση μας: Το απίστευτο σουφλέ σοκολάτας! 

Λίγα βήματα πιο κάτω πιάσε ίσκιο στη Χρυσαυγή . Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσεις τις χειροποίητες  "γλυκάρες" ταψιού και το ...βελούδινο παγωτό της.  

Τώρα εάν είσαι αρκετά παραδοσιακός, σου έχουμε πρόταση. Το καφε- ζαχαροπλαστείο Ραντεβού (έτσι το έλεγαν παλιά- τώρα δεν έχει ταμπέλα). 

Ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Θόδωρας Ατζεμάκης επιμελείται προσωπικά τα παραδοσιακά γλυκά του καταστήματος, όπως ρυζόγαλο παραγωγής τους, ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο, αρωματική πορτοκαλόπιτα και εννοείται γιαούρτι με μέλι.

Εννοείται ότι θα πάρεις μαζί σου και κάποια τοπικά προϊόντα, όπως όσπρια, μέλι, φυστίκια κ.α. 

Επόμενη επιλογή για καφέ και γλυκό είναι το καφενείο "Το Προκόπι". Βρίσκεται πολλά χρόνια σταθερά στη θέση του, έναντι του ιερού ναού.  

Πάμε τώρα στο ...ψητό;

Στην πλατεία του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, σταθερή αξία από το 1996 είναι η ταβέρνα – εστιατόριο "Μουριές".

Σ' ένα όμορφο καταπράσινο περιβάλλον θα γευτείς μεγάλη ποικιλία από ντόπια κρέατα. Φημίζεται για  το χειροποίητο χοιρινό σουβλάκι  και τα παϊδάκια του. Αναλαμβάνουν όλες τις κοινωνικές σας εκδηλώσεις έχοντας ως προτεραιότητα την  γρήγορη εξυπηρέτηση και τις προσιτές τιμές. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς φίλους με διάφορες δραστηριότητες. 

Επόμενη ψησταριά που θα "γιατρέψει" την πείνα σου είναι ο "Τζίνης".  Εδώ τρως καλά, αφού όλα τα κρέατα είναι ντόπια και με εξυπηρέτηση ...αστραπή.  

Το απόλυτο τυλιχτό θα το φας στην ψησταριά “ο Ίκαρος” στην είσοδο του Προκοπίου. Στις top επιλογές των επισκεπτών, η γωνιακή ψησταριά προσφέρει καθημερινά ντόπια κρεατικά της ώρας.

«Παίζει» δυνατά και η σούβλα του με αρνάκι, κοτόπουλο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι. Μπορεί να τα απολαύσεις στα τραπεζάκια που έχει στην πλατεία.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Προκόπι, επί του κεντρικού δρόμου για Χαλκίδα, επιβάλλεται να πας στην ταβέρνα ο "Πλάτανος" .

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από το στομάχι σου θα χορτάσει και το μάτι σου με τη φυσική ομορφιά που σε περιβάλλει. Το team της κουζίνας δίνει ρέστα: Ο,τι και να δοκιμάσεις, από σούβλα, της ώρας μέχρι και μαγειρευτά είναι καλοψημένα και πεντανόστιμα. 

Πάμε Μαντούδι!

Εικόνες μαγευτικής ομορφιάς, τη μια μετά την άλλη, θα συναντήσεις και στην διαδρομή μέχρι το Μαντούδι (γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα του 2021).

Παρακάτω σου έχουμε κάποιες επιλογές διασκέδασης!

Το Garden all day cafe & lounge bar (δες εδώ πώς θα πας) θα το επισκεφθείς σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσεξε γιατί: Διαθέτει πολύ ωραίο περιβάλλον για ένα χαλαρό καφεδάκι το πρωί, παίζει γνωστές επιτυχίες, είναι στέκι για τους ντόπιους και φυσικά το βράδυ θα μείνεις έκπληκτος με τη διασκέδαση που προσφέρει!Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος... Κάθε καλοκαίρι διοργανώνει live με γνωστούς καλλιτέχνες και dj's από όλη την Ελλάδα. 

Από το πρωί μέχρι το βράδυ το Pecados all day bar δίνει άλλη πνοή στην περιοχή του Μαντουδίου (βρίσκεται στην είσοδο).

Ξεκίνησε με πρωινό καφεδάκι και snacks, αλλά το βράδυ πήγαινε οπωσδήποτε  ν' απολαύσεις την ποτάρα σου στο super περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει. Πολύ συχνά μάλιστα  διοργανώνουν events!

Το όμορφο πέτρινο κτήριο θα το συναντήσεις με το που μπεις στην πλατεία του Μαντουδίου. Είναι το παραδοσιακό καφενείο του Χρήστου Τσοκάνη, όπου από το πρωί γίνεται χαμός γιατί ο ελληνικός του δεν παίζεται!

Ακριβώς απέναντι, θα συναντήσεις το καφέ - ζαχαροπλαστείο Φίλοιστρον. Η κυρία Βάσω το περιποιείται καθημερινά και το έχει κάνει σαν ζωγραφιά με τόσο όμορφα χρώματα. Να δοκιμάσεις καφεδάκι από τα χεράκια της σε συνδυασμό με γαλακτομπούρεκο!

Πείνασες και δεν ξέρεις τι θέλεις; Είσαι στο σωστό σημείο! Στον Γρέγο θα τα βρεις όλα.. Ποικιλίες κρεατικών, γύρο χοιρινό, κεμπαπ, πίτσες, μακαρονάδες, τηγανιές, αλλά και φρεσκότατα θαλασσινά.

Κλείνοντας το οδοιπορικό μας είναι δυνατόν να σε αφήσω χωρίς να κάνεις μία βουτιά; Δες παρακάτω τις κοντινές παραλίες: 

ΠΗΛΙ (σε απόσταση 8 χλμ από το Προκόπι)

ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ (σε απόσταση 8,2 χλμ από το Μαντούδι)

Επιστροφή