ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Δύο δημοτικοί υπάλληλοι στο ...σκαμνί για επιδόματα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Δύο δημοτικοί υπάλληλοι στο ...σκαμνί για επιδόματα
5 Νοεμβρίου 2023, 13:27
A+ A-
Το θέμα αποκάλυψε η Ευβοϊκή Γνώμη.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (26/10/23)
 
Σάλος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Χαλκιδέων μετά την αποκάλυψη ότι δύο υπάλληλοι θα καθίσουν στο ...σκαμνί για παράβαση καθήκοντος. Κατηγορούνται ότι ενέκριναν παράνομα κοινωνικό επίδομα σε άτομα, που δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. 
 
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο τέλος του 2022. Τότε διαπίστωσαν στο Υπουργείο Εργασίας ότι υπάρχουν περίεργες εγκρίσεις του επιδόματος σε πολλούς δικαιούχους στον Δήμο Χαλκιδέων. 
 
Οι δήμοι, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα έγκρισης. Είναι υπεύθυνοι να καταγράφουν τις αιτήσεις στο σύστημα και η απόφαση για την απόδοση ή μη του επιδόματος λαμβάνεται από τους υπαλλήλους του υπουργείου. 
 
Ωστόσο, το σύστημα έδινε τη δυνατότητα στους δημοτικούς υπαλλήλους να εγκρίνουν το επίδομα και αυτό έκαναν οι δύο κατηγορούμενοι.
 
Κατόπιν, λοιπόν, ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν περισσότερες από 300 αιτήσεις, αν και δεν είχαν κατατεθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί. 
 
Ο Εισαγγελέας Χαλκίδας κίνησε διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης, όπου και ερευνήθηκαν όλες οι περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν προέκυψε ότι οι παράνομες εγκρίσεις των επιδομάτων γίνονταν από τους υπαλλήλους έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. 
 
Αυτός είναι ο λόγος που δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροληψία στους υπαλλήλους και δωροδοκία στους 300 πολίτες, οι οποίοι φέρονται να εισέπραξαν παράνομα το επίδομα. 
 
Στις καταθέσεις τους, οι δύο υπάλληλοι υποστήριξαν ότι οι οδηγίες του υπουργείου δεν ήταν σαφείς και πίστευαν ότι οι ίδιοι έπρεπε να εγκρίνουν τα επιδόματα. Δεν εξήγησαν, πάντως, γιατί τα ενέκριναν, από τη στιγμή που έλειπαν δικαιολογητικά. 
 
Σε βάρος των δύο υπαλλήλων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος και στις αρχές του 2024 αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 
 

Επιστροφή