ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ: Κέρδισε τις εντυπώσεις πριν ακόμη ενθρονιστεί ο Χαλκιδέος αρχιερέας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ: Κέρδισε τις εντυπώσεις πριν ακόμη ενθρονιστεί ο Χαλκιδέος αρχιερέας
6 Νοεμβρίου 2023, 08:30
A+ A-
Ποια κίνησή του απέσπασε κολακευτικά σχόλια από το σύνολο του κλήρου και του λαού της συμπρωτεύουσας.

Η ενθρόνιση του  Χαλκιδέου νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Η τελετή θα γίνει στις 5 το απόγευμα στον Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Θα προηγηθεί η υποδοχή του από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές στον χώρο έξω από την εκκλησία και η πομπή θα κατευθυνθεί πεζή προς τον ναό.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, το πρωί ο κ. Φιλόθεος θα τελέσει την πρώτη του θεία λειτουργία ως Μητροπολίτης, στο Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, πριν ακόμα ενθρονιστεί, καθώς ο ίδιος έχει ζητήσει να παραμείνει στο γραφείο του ο κ. Άνθιμος, ο οποίος και παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο για λόγους υγείας και γήρατος.

Όπως ενημέρωσε τα στελέχη της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, δεν επιθυμεί να αποχωρήσει ο κ. Άνθιμος από το γραφείο του ούτε από το διαμέρισμα, στο οποίο διαμένει όλα αυτά τα χρόνια, στο Επισκοπείο.

Ξεκαθάρισε ότι θα ζουν μαζί στο Επισκοπείο, με τον γηραιό προκάτοχό του και θα έχει πλέον την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα του, έχοντας στόχο να υπάρξει για εκείνον στοργικός υιός.

Ο κ. Φιλόθεος ζήτησε να στηθεί το γραφείο του είτε στον χώρο όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το γραφείο του μακαριστού μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄, είτε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο Πρωτοσύγκελος.

Σε κάθε περίπτωση έχει διαμηνύσει πως δεν θα ήθελε να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα του κ. Άνθιμου, ο οποίος έκλεισε πριν από λίγες μέρες τα 89 του χρόνια.

Με την κίνηση αυτή κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις, αφού έδειξε σεβασμό στον προκάτοχό του, αλλά και πόσο ταπεινός είναι, αφού δεν αναλαμβάνει τις ανέσεις και τις διευκολύνσεις που απορρέουν από το υψηλό αξίωμά του. 

Επιστροφή