150 εκατ. ευρώ χρέη ΦΠΑ από την εταιρία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο!

150 εκατ. ευρώ χρέη ΦΠΑ από την εταιρία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο!
18 Ιουνίου 2011, 07:26
A+ A-
Η γερμανική Hochtief έχει 10 χρόνια να πληρώσει ΦΠΑ και το Κράτος κυνηγά τους μικρομεσαίους!

ΦΠΑ που μπορεί και να φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατ. ευρώ δεν έχει πληρώσει από το 2001 η εταιρία "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών" συμφερόντων του γερμανικού κολοσού Hochtief που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Κώστας Μαρκόπουλος σε ερώτηση που συνυπέγραψε με 14 βουλευτές της ΝΔ προς τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Την ώρα, λοιπόν, που ο ελληνικός λαός στενάζει από τα οικονομικά μέτρα και ο κύριος Παπακωνσταντίνου πέρασε νόμο που προβλέπει ότι θα πηγαίνεις φυλακή και για ένα ευρώ οφειλή ΦΠΑ, ο γερμανικός κολοσός φέρεται να αρνείται να καταβάλει ΦΠΑ επί 10 χρόνια, εκμεταλλευόμενος την προκλητική ραθυμία των αρμοδίων υπηρεσιών και της δικαιοσύνης.

Η εταιρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "το Παρόν", ισχυριζόταν ότι έχει δικαίωμα να συμψηφίσει την οφειλή του ΦΠΑ, γι' αυτό και απλά...δεν πλήρωνε. Είναι το ίδιο δικαίωμα που πολλοί φόρεις πρότειναν στο Υπουργείο Οικονομικών να καθιερώσει, ώστε να ανακουφιστούν οι έμποροι που τους χρωστά το Κράτος. Ο προσφάτως αποπεμφθείς Υπουργός ουδέποτε βέβαια προώθησε τη σχετική δίκαιη ρύθμιση.

Από το κείμενο της ερώτησης προκύπτει ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες γνώριζαν και είχαν βεβαιώσει ότι η Hochtief δεν έχει κανένα δικαίωμα συμψηφισμού. Η εταιρία κατέφυγε στα δικαστήρια και δεν δικαιώθηκε. Το Διοικητικό Εφετείο την ανάγκασε να καταβάλλει το 25% του οφειλόμενου ΦΠΑ για τα έτη 2001-2003, ποσό που ανέρχεται στα 37.573.900 ευρώ! Ητοι, μόνο για τρία χρόνια οι Γερμανοί συσσώρευσαν χρέη 150 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ ((!) μέχρι το 2010 λαμβάνοντας υπόψιν τα πρόστιμα από καθυστερήσεις και την αύξηση των κερδών της εταιρίας.

Μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό των σκανδαλωδών αποκαλύψεων, οι βουλευτές ρωτούν πια τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο:

1. Αληθεύει ότι η εταιρία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» αρνείται να καταβάλει το ΦΠΑ, το οποίο και εισπράττει από το έτος 2001;

2. Γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές ποινικές διατάξεις;

3. Έχουν βεβαιωθεί τα ποσά του οφειλόμενου ΦΠΑ για τα έτη 2004 έως και σήμερα; Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας για να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά;

4. Ποιές ενέργειες και με τι χρονοδιαγράμματα έχουν προγραμματιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη του ΦΠΑ από την εταιρία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών»;

Επιστροφή