ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΙΣΣΑΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Επίθεση Παπανδρέου σε Σπανό-Κοντζιά

ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΙΣΣΑΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Επίθεση Παπανδρέου σε Σπανό-Κοντζιά
31 Ιανουαρίου 2024, 13:50
A+ A-
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγαν κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης του Ασμηνίου κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας ασφαλτομίγματος, που θέλει να στήσει η εταιρεία «Ασφαλτικά Εύβοιας Ο.Ε».

Ανάμεσά τους και ο πρώην νομάρχης Εύβοιας Νίκος Παπανδρέου (φωτό), ο οποίος διατηρεί σπίτι στην περιοχή. Με επιστολή του, μάλιστα, στη «Γνώμη» καταφέρεται εναντίον του δημάρχου Γιάννη Κοντζιά και του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού.

Τους κατηγορεί ότι συναίνεσαν στη δημιουργία της μονάδας και καταδικάζουν μια αναπτυσσόμενη περιοχή.

Αναλυτικά, ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει:

«Καταμετρήσαμε 17 παραβάσεις νόμων και εσκεμμένες παραλείψεις από όλους τους αυτοδιοικητικούς και υπαλλήλους που ενέκριναν και προώθησαν  την ενέργεια αυτή καταπατώντας επίσημους χάρτες χρήσεων γης και τον πριφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό. Ακόμη, αλλοιώθηκαν επίσημες συντεταγμένες της περιοχής.

Περίπου 400 μέτρα από τη μονάδα ασφαλτομίγματος βρίσκεται ο συνεταιρισμός του ΙΚΑ, ενώ στα 800 μέτρα είναι ο παραθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός προσωπικού ΕΛΔΑ και στα 500 μέτρα ο οικισμός «Κεφάλες» Ασμηνίου με μόνιμους κατοίκους.

Όλα αυτά απεκρύβησαν από τον μελέτη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο συνεταιρισμός του ΙΚΑ συστάθηκε το 1977 και αγοράστηκαν 679 στρέμματα για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών των μελών του. Με διαδοχικές αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων δημιουργήθηκαν 816 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ έχουν κατασκευαστεί τεχνικά έργα ύψους 13.000.000 ευρώ.

Ο έτερος συνεταιρισμός συστάθηκε στο 1989. Αγοράστηκαν 860 στρέμματα γης και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν 668 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα ύψους των 6.000.000 ευρώ και άνω.

Το 2001 επί νομαρχιακής του θητείας αποφασίστηκε η πολεοδόμηση των ανωτέρω εκτάσεων, ενώ η περιοχή ανακηρύχθηκε σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης για δεύτερη κατοικία, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ακόμη, και ο υπεύθυνος του προγράμματος ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας χαρακτήρισε την περιοχή «παράδεισο της αγροτοδιατροφικής και της οικολογίας». Ενώ όλοι, λοιπόν, τα γνώριζαν αυτά, μόνο ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός με τους συνεργάτες τους, τα αγνόησαν».

Επιστροφή