ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Αθώοι οι 7 γιατροί

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Αθώοι οι 7 γιατροί
12 Φεβρουαρίου 2024, 14:10
A+ A-
Για υπόθεση ανθρωποκτονίας από αμέλεια
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη
 
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 7 γιατροί του Νοσοκομείου Χαλκίδας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
 
Η υπόθεση αφορούσε στον θάνατο του ηλικιωμένου Χαλκιδέου Ηλία Χαλατσή, που σημειώθηκε πριν 6,5 χρόνια, με τους συγγενείς του νεκρού να θεωρούν υπαίτιους τους γιατρούς.
 
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Στις 3 Ιουνίου 2017 ο ηλικιωμένος έπεσε στο σπίτι του, χτύπησε και οι γιοι του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
 
Ο τραυματίας παρέμεινε για ένα βράδυ στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπου του έγινε συρραφή τραύματος και σειρά εξετάσεων (βιοχημικές κλπ.). Παράλληλα, του έγινε και καρδιογράφημα.
 
Την επόμενη μέρα ο Ηλίας Χαλατσής με ευθύνη των γιατρών πήρε εξιτήριο. Δύο μέρες μετά, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, μελάνιασε και, καθ’ οδόν για το νοσοκομείο, απεβίωσε.
 
Η νεκροτομή έδειξε ότι ο ασθενής αντιμετώπιζε υπερτροφία αριστερής κοιλίας της καρδιάς και η αιτία θανάτου του ήταν ισχαιμικό επεισόδιο.
 
Έτσι, οι συγγενείς του νεκρού προσπάθησαν να συνδέσουν τον θάνατό του με την πτώση του και τη νοσηλεία στο νοσοκομείο υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί επέδειξαν φονική αμέλεια. Αντί, δηλαδή, να τον εισάγουν στην Καρδιολογική Κλινική για νοσηλεία, του έδωσαν εξιτήριο και τον οδήγησαν στον θάνατο. 
 
Μετά τη μήνυση των συγγενών, η υπόθεση είχε μπει αρχικά στο αρχείο. Ανασύρθηκε, όμως, ξανά, όταν οι συγγενείς απευθύνθηκαν στη Χαλκιδέα Αθηνά Εσκίογλου, η οποία επαγγέλεται ιατροδικαστική ανθρωπολόγος.
 
Οι γιατροί κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από την έκθεση που συνέταξε η Αθηνά Εσκίογλου.
 
Η κα Εσκίογλου συνέταξε μία έκθεση, στην οποία συνέδεε τον θάνατο του ηλικιωμένου με το καρδιογράφημα που του είχε γίνει στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η θέση της ήταν ότι από το καρδιογράφημα προέκυψαν σοβαρά ευρήματα για τον κίνδυνο ζωής, που φέρεται να αντιμετώπιζε ο ηλικιωμένος, και συνεπώς έπρεπε να νοσηλευτεί επειγόντως στην Καρδιολογική Κλινική.
 
Για την υπόθεση ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη κατά των 7 γιατρών του Νοσοκομείου Χαλκίδας για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Είναι οι: Θανάσης Σκαρμούτσος και Μαρία Χαλαστή (χειρουργοί), Βαγγέλης Παπαδημητρίου (ορθοπεδικός), Ελέανδρος Κύρρος, Λουκάς Καλπούζος, Κατερίνα Τριανταφύλλου και Αλέξανδρος Πινήτας.
 
Οι πέντε πρώτοι γιατροί είχαν ασχοληθεί με τον Ηλία Χαλατσή την ημέρα που μετέβη τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ενώ Τριανταφύλλου και Πινήτας είχαν εφημερία το επόμενο πρωί που ο ασθενής πήρε εξιτήριο.
 
Η δίκη των γιατρών έγινε πριν λίγες μέρες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν δύο γνωστοί καρδιολόγοι, οι οποίοι τόνισαν στο δικαστήριο ότι η υπερτροφία αριστερής κοιλίας, που αντιμετώπιζε ο ασθενής, είναι καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά όχι τόσο σοβαρό, που να απαιτείτο η νοσηλεία του ηλικιωμένου στην Καρδιολογική Κλινική.
 
Τους ίδιους ισχυρισμούς ανέπτυξαν στις αγορεύσεις τους και οι δύο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των γιατρών Δημήτρης Ανδρέου και Άκης Κουρούπης.
 
Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώους τους κατηγορούμενους. Να σημειωθεί ότι οι συγγενείς του Ηλία Χαλατσή έχουν καταθέσει και αγωγή αποζημίωσης κατά του νοσοκομείου, η οποία έχει απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.
 

Επιστροφή