Η κυβέρνηση της ΝΔ γύρισε την πλάτη στην Εύβοια- Απέκλεισε τους αγρότες του νομού από ενίσχυση 45 εκατομμυρίων ευρώ

Η κυβέρνηση της ΝΔ γύρισε την πλάτη στην Εύβοια- Απέκλεισε τους αγρότες του νομού από ενίσχυση 45 εκατομμυρίων ευρώ
12 Μαρτίου 2024, 20:55
A+ A-
Την αδικία παραδέχεται μέχρι και ο κυβερνητικός βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης.

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, όταν φτάνει η ώρα των πράξεων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τους Ευβοιώτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Τελευταίο και τρανό παράδειγμα είναι η άδικη εξαίρεση της Εύβοιας από την ενίσχυση των 45 εκατομμυρίων ευρώ, για τους πληγέντες αγρότες από φυσικές καταστροφές, γεγονός που παραδέχεται μέχρι και ο κυβερνητικός βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης.

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ο βουλευτής Εύβοιας ζητά την ένταξη των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Εlias, στη σχετική χρηματοδότηση.

Η ένταξη αφορά στην πρόσκληση του Υπομέτρου 5.2 (ΦΕΚ 1187/19.2.2024) «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό,ζωικό,πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» του ΠΑΑ 2014-2024, με δημόσια δαπάνη το ποσό των 45.000.000 ευρώ.

Η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Στο καθεστώς ενίσχυσης εντάχθηκαν οι πληγείσες από τη θεομηνία Daniel περιοχές της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας, όπως και οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, αλλά όχι οι πληγείσες περιοχές της Εύβοιας.

Στην επιστολή του ο Θανάσης Ζεμπίλης τονίζει - μεταξύ άλλων: 

" Εξαιρείται αδικαιολόγητα μόνο η Βόρεια Εύβοια από τις πληγείσες περιοχές. Άδικα, επίσης, οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της περιοχής εξαιρέθηκαν από την απόφαση κρατικής ενίσχυσης (de minimis) που έλαβαν οι συνάδελφοι τους στη Θεσσαλία, για τη θεομηνία Daniel."

Η επιστολή καταλήγει ως εξής:

" Επειδή, απαιτείται ισότιμη μεταχείριση όλων των πληγέντων από τις θεομηνίες επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα ζητώ:

1) Την ένταξη της Βόρειας Εύβοιας στις γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής του Υπομέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022.

2) Την έκδοση απόφασης για την κρατική ενίσχυση των πλοιοκτητών επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Βόρειας Εύβοιας."

 

Επιστροφή