Έξι γυναίκες απαντούν στο ερώτημα αν νηστεύουν την Σαρακοστή

Έξι γυναίκες απαντούν στο ερώτημα αν νηστεύουν την Σαρακοστή
23 Μαρτίου 2024, 15:10
A+ A-
Νηστεία μεν ...αλλά με μέτρο

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι πλέον εδώ και ακολουθούν 40 μέρες νηστείας μέχρι το Πάσχα.

Πόσοι όμως νηστεύουν όλο αυτό το διάστημα; Οι περισσότεροι κάνουν το δικό τους πρόγραμμα νηστείας, το οποίο έχουν καθιερώσει χρόνια. 

Αυτό ακριβώς προκύπτει και από τις απαντήσεις έξι γυναικών, οι οποίες μίλησαν στο Egnomi.gr για αν και πόσο νηστεύουν. Ας δούμε τις απαντήσεις τους. 

Σταυρούλα Γιοβανάκη

Προσπαθεί

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου η μητέρα μου τηρούσε τα έθιμα και τη νηστεία. Με έμαθε από μικρή να τα τηρώ κι εγώ, οπότε δεν θα ήταν δυνατόν να μη νηστέψω.

» Λίγο η συνήθεια, λίγο η Πίστη με κρατάνε τη Σαρακοστή και προσπαθώ να μην τρώω αρτίσιμα. Δεν τα καταφέρνω και τις 40 μέρες αλλά τουλάχιστον προσπαθώ».

Βάλλυ Σερβετά

Μόνο την Μ. Εβδομάδα

«Είναι θέμα δυνατοτήτων και αντοχής το αν κάποιος θα τηρήσει τη νηστεία όλη την Σαρακοστή ή όχι.  Προσωπικά τηρώ τη νηστεία μόνο της Μεγάλης εβδομάδας.

»Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να μην είμαστε εγωιστές και αλαζόνες. Να παραμένουμε ταπεινοί και να ομορφαίνουμε καθημερινά την ψυχή μας, είτε νηστεύουμε, είτε όχι».

Τζίνα Καρδιόλακα

Δυο εβδομάδες

«Νηστεύω τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν το Πάσχα από κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Μου αρέσει το έθιμο, όπως μου αρέσει και η πνευματική πειθαρχία.

» Η νηστεία μας βοηθάει επίσης να αποτοξινωθούμε και εγώ την βλέπω ως άσκηση αλλά και σαν παιχνίδι μερικές φορές. Πάντως για 15 μέρες τα καταφέρνω».

Κλαίρη Κατσαρή

Σημασία στις πράξεις

«Νηστεύω πάντα την Μ. Εβδομάδα και όχι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Δεν πιστεύω ότι η νηστεία μας φέρνει πιο κοντά στο Θεό, ιδιαίτερα αν δεν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις.

» Για εμένα έχουν σημασία οι πράξεις πάνω απ’ όλα. Με αυτές μπορούμε να πλησιάσουμε το Θείο και να κατανοήσουμε το νόημα των ημερών».

Έλενα Παππά

Σαράντα μέρες

«Νηστεύω ολόκληρη τη Σαρακοστή και αυτό είναι κάτι που τηρώ χρόνια. Είναι η περίοδος της ψυχικής μας προετοιμασίας για την Ανάσταση.

» Έχω πίστη στο Θεό και αν αρτηθώ θα νιώσω άσχημα. Άλλωστε κάνει καλό και τον οργανισμό η νηστεία αφού τον αποτοξινώνει».

Σοφία Δεδούση

Αρχή και τέλος

«Νηστεύω την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής και όχι στο ενδιάμεσο. Τόσο μπορώ και τόσο θέλω, οπότε νιώθω καλά.

» Άλλωστε θυμάμαι πάντα αυτό που έλεγε η γιαγιά μου, ότι δηλαδή τα εξερχόμενα βλάπτουν, δηλαδή αυτά που λέμε και κάνουμε και όχι τα εισερχόμενα, όπως το φαγητό».

Επιστροφή