Το Μαρμάρι ανακάτεψε την τράπουλα, άξιος ο Αμαρυνθιακός, τούρμπο η Ιστιαία, η Προποντίδα και η Αιδηψός

Το Μαρμάρι ανακάτεψε την τράπουλα, άξιος ο Αμαρυνθιακός, τούρμπο η Ιστιαία, η Προποντίδα και η Αιδηψός
1 Απριλίου 2024, 22:19
A+ A-
Το αθλητικό σχόλιο της Δευτέρας.

*Του Γιάννη Τρυφωνίδη

Η Αρτάκη δεν έπαθε ...Παναθηναϊκό (σ.σ. βλέπε Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ), έκανε το χρέος της στον Βατανιακό (σ.σ. είναι καταδικασμένος) και ήταν θέμα χρόνου να ξεκλειδώσει την άμυνά τoυ, ανοίγοντας το σκορ με τον Παυλίδη στο 45+.

Σε μια αποστροφή του λόγου του μετά το ματς Κυπέλλου με τον Αμαρυνθιακό, ο Μαγκαφίνης τόνισε ότι "σε ακόμη ένα ματς δεν πήραμε γκολ από τον φορ μας". Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Παυλίδης (μπήκε στο ματς στο 46') είχε δει τον Φαλαγγίτη να του βάζει "στοπ" σε κλασική ευκαιρία. Οι προπονητές αρκετές φορές επιστρατεύουν διάφορα «τρικ» για να τσιγκλίσουν τον εγωισμό των ποδοσφαιριστών τους. 

Ενδεχομένως ο Μαγκαφίνης να μην το έκανε επί τούτου, να ήταν μια τυχαία αναφορά. Σημασία έχει ότι ο Παυλίδης, ο οποίος τον Γενάρη ήταν επιλογή Μαγκαφίνη όταν η Αρτάκη ξέμεινε από 9αρι, άνοιξε τον δρόμο της νίκης και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Ο Τσούπρος έχει για "ψωμοτύρι" τις κεφαλιές-γκολ, ο Σπηλιώτης ...το ίδιο, την ατομική ενέργεια. Τραυματίστηκε λέει ο Τσούπρος στο γκολ. Στον Τσούπρο και πύραυλος Τόμαχοκ να προσγειωθεί, θα δέσει το κεφάλι του με επίδεσμο και θα συνεχίσει.

Και τώρα Τρίκαλα... Το γκρουπ του Μπρισίμη (με 43 βαθμούς, στο +2 από τη ζώνη) δεν κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα του ημιχρόνου στην Ηγουμενίτσα κόντρα στον άκρως ανταγωνιστικό Θεσπρωτό, γύρισε στη βάση του με ήττα (3-1) και ο βαθμός δυσκολίας του επερχόμενου ματς για τον σύλλογο της Εύβοιας ...αγγίζει το ταβάνι (για να καταλάβετε τι συμβαίνει, η Αναγ. Αρτας, την οποία θεωρούσαμε άνετη όταν επισκέφτηκε την Αρτάκη, έχει κολλήσει στους 41 βαθμούς και κινδυνεύει άμεσα). Αν η Αρτάκη φύγει από τη δυτική Θεσσαλία με το διπλό, το σενάριο η 24η Απριλίου (Αρτάκη-Κεραμίδι) ν' αποτελέσει ημερομηνία ορόσημο για το ευβοϊκό ποδόσφαιρο θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Ο Αμαρυνθιακός είναι ο νέος πρωταθλητής Εύβοιας. Ήταν αναμενόμενο ότι η ομάδα της Βάθειας θα σκαρφαλώσει στην κορυφή του Έβερεστ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μόχθησαν, δεν ίδρωσαν, δεν έδωσαν μάχες. Και είναι πανάξιοι πρωταθλητές.

Αλλά οι τόνοι είναι χαμηλοί, αφενός γιατί η κούρσα τίτλου, εντέλει, δεν έκρυβε συγκινήσεις, αφετέρου τα μπαράζ ανόδου είναι όλο το ζουμί (αύριο θα γίνει η κλήρωση στα γραφεία της ΕΠΟ). Όταν έρθει η ώρα θα καεί το πελεκούδι.

Λίγο η χαλάρωση, λίγο το ροτέισον υποχρέωσαν τον πρωταθλητή σε ισοπαλία στο Μαρμάρι που ...αρνείται να παραδώσει τα όπλα.

Η τράπουλα ανακατεύτηκε, ξαναβγήκαν τα κομπιουτεράκια. Με ρώτησε -χθες- ο καλός φίλος -και γνώστης του ευβοϊκού ποδοσφαίρου- Γιώργος Γιαννούλης αν ο βαθμός του Μαρμαρίου αλλάζει τα δεδομένα και απάντησα "όχι" εκ πρώτης όψεως.

Στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή είχα ταχυπαλμία, γιατί μας πίεζε ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο. Κι όταν είσαι ΠΑΟΚ, δεν μπορείς να είσαι ήρεμος. Εδώ αγγίξαμε το 1-4 στο 92' και στο 95' λίγο έλλειψε να ισοφαριστούμε. Βασικά αυτό σημαίνει ΠΑΟΚ.

Το Μαρμάρι με το άνευ τρίποντο θα πάει στους 32 βαθμούς. Το ανώτερο που μπορεί να φτάσει είναι 38, σε περίπτωση που ...αλώσει τον Σταυρό (το ματς Σταυρός-Μαρμάρι είναι όλα τα λεφτά) και νικήσει την τελευταία αγωνιστική στην έδρα του το Μαντούδι.

Ο Σταυρός με το "άνευ" έχει 38, αλλά αν ηττηθεί στον "τελικό" από το Μαρμάρι, και στη Βάθεια από τον Αμαρυνθιακό, θα λύσουν τις διαφορές τους στην ισοβαθμία (υπάρχει σενάριο με ...τρελή πενταπλή ισοβαθμία).

Ακόμη και ο Ελλήσποντος (38β.) με τρεις ήττες (σ.σ. εικασίες κάνουμε τώρα) θα μπει στον χορό (σ.σ. η χθεσινή νίκη κόντρα στην Κάρυστο μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι). Ούτε το Μαντούδι με 37β. κοιμάται ήσυχο και έχει να πάει σε Βούρκο, Μαρμάρι, ενώ υποδέχεται τον Αμαρυνθιακό (Προποντίδα και Αμαρυνθιακός έχουν τον άχαρο ρόλο του ρυθμιστή).

Για να μην τρελαθούμε, φαβορί για να υποβιβαστεί είναι το Μαρμάρι, ωστόσο αν μαζευτεί στην τελική ευθεία, σεληνιαστεί ο Σούλας που είναι παικτάρα, επιστρέψουν και οι μέχρι πρότινος τραυματίες, όλα είναι πιθανά.  

Και ...κοίτα να δεις που βγάλαμε από το "κάδρο" τον ΑΟ Χαλκίς και τον Απόλλωνα Ερέτριας, αν και βαθμολογικά δεν είναι εξασφαλισμένοι. Ασφαλώς βοήθησαν τους εαυτούς τους με τα τελευταία θετικά αποτελέσματα. Και το είχε ψελλίσει ο Κιαπέκος πριν λίγες εβδομάδες με τη μορφή παραπόνου. "Μην γράφετε μόνο για τη Χαλκίδα και την Ερέτρια, το πρωτάθλημα έχει δρόμο και θα μπλέξουν κι άλλοι".

Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος, δεν χρειάζεται να ...ποινικοποιούμε το οτιδήποτε, ανάλογα με τα συμφέροντα της κάθε ομάδας, αν θίγονται (αγωνιστικά πάντα) ή εξυπηρετούνται.

Οι προπονητές έχουν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές και ...αλχημείες. Εδώ κάνει ο Τερίμ σε ματς που δίνουν πρωτάθλημα. Ο Πρέντζι πήρε τον χρόνο του κάτω από τα δοκάρια στη Δροσιά, ο Ξαρχάκος δοκιμάστηκε ως αλλαγή στο τελευταίο τρίτο, ο Αλέξανδρος Ηρακλής του Μαρμαρίου έφυγε κι αυτός από τα δοκάρια κι έβαλε γκολ στον Φαλαγγίτη. Τα ρόστερ λιγοστεύουν, πολλές ομάδες ταξιδεύουν στον προορισμό τους με 12 και 13 παίκτες.

Και στην Αιδηψό που έχει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις η κλεψύδρα των αποστολών αδειάζει. Βέβαια, η ομάδα του Αναγνώστου συνεχίζει να είναι τούρμπο.

Πήγε μέσα στη Μακρυκάπα και έβαλε 3 (από τα 5) γκολ σε 7 λεπτά, σύμφωνα με το χρονόμετρο του διαιτητή. Και δυο ώρες αργότερα, της έσπασε το ρεκόρ ο Άρης Θεσσαλονίκης που έβαλε στη Λαμία 3 γκολ σε 4 λεπτά. Κάπου έλεος.

Η Αιδηψός ονειρεύεται και το Κύπελλο, όπως και ο Άρης. Ο οποίος την τελευταία φορά που σήκωσε ...κύπελλο, δεν είχαν ενσωματωθεί τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, και ...πρωτάθλημα την εποχή που χτιζόταν ο Λευκός Πύργος.

Εξαιρετική είναι και η πορεία της Προποντίδας (την Τετάρτη διασταυρώνει τα ξίφη της με την Αιδηψό στον βορρά στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου).

Βαθιά υπόκλιση στην Ιστιαία (σ.σ. την ξεσπίτωσαν με το έτσι-θέλω) που από πρώτο φαβορί για πεσάδα, πλέον καμαρώνει στην πεντάδα με την υπογραφή του κόουτς Κατσικογιάννη και των παλικαριών του. 

Ο Λήλας Βασιλικού τα κατάφερε και επιστρέφει στην Α' ΕΠΣΕ. Δε νοείται μεγάλη κατηγορία χωρίς Λήλα. Δεν είναι εύκολο αν πέσεις να ξανανέβεις γρήγορα. Το λιγότερο 1-2 χρόνια χρειάζεσαι για να συνέλθεις. Μόνο ο Λεβαδειακός του Κομπότη το έχει μετατρέψει σε επιστήμη.

Ο Αμαρυνθιακός θα είναι αυτός που πρέπει στα μπαράζ και θα φύγει από την τοπική κατηγορία, επομένως ετοιμάζονται για φιέστα και ο Δύστος, ο Κύζικος και οι Καθενοί.

Χαμός στο ίσωμα και στους αγώνες κατάταξης της Γ' ΕΠΣΕ. Έβλεπα τις προάλλες την ταινία "Τhe Patriot" με τον Μελ Γκίμπσον. Στην τελευταία κρίσιμη μάχη φώναξε στους άνδρες του "μην υποχωρείτε" κι έδωσε το σύνθημα για το ντου της νίκης. Κάτι ανάλογο μου φέρνει στο μυαλό η αντεπίθεση του Ευβοϊκού Αγ. Νικολάου, που ενώ η παρτίδα έμοιαζε χαμένη, ξαναμπήκε στο κόλπο. Το ίδιο και η Αναγέννηση Αφρατίου, που πήρε μεγάλο διπλό στον Άγιο Λουκά. Ο πρωτοπόρος κρατάει την τύχη στα χέρια του, αλλά οι δυο ομάδες του Ληλαντίου επιχειρούν κόλπο γκρόσο. Και τα Κριεζά θα το παλέψουν. Ο Ακράτητος Κεχριών με "κανονιέρηδες" τους Σπύρο Σταθαρά και Βαλάντη Αλεξίου οδεύει ολοταχώς στη Β' ΕΠΣΕ. Ο Ρομαϊκός έχει τον πρώτο λόγο για το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου, αλλά η ήττα από την ΑΕΚ Νέου Πύργου είναι πισωγύρισμα και οι κιτρινόμαυροι της βόρειας Εύβοιας αναζητούν τη δική τους γη της επαγγελίας (φιλότιμη προσπάθεια κάνει και η Αναγέννηση Πάλιουρα, άσχετα αν δεν προλαβαίνει το τρένο).

Επιστροφή