ΕΥΒΟΙΑ: Ανησυχία και προβληματισμός από τα συνεχιζόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα

ΕΥΒΟΙΑ: Ανησυχία και προβληματισμός από τα συνεχιζόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα
11 Απριλίου 2024, 19:40
A+ A-
Ερώτηση στη Βουλή, από τον Συμεών Κεδίκογλου, με αφορμή τον θάνατο του 42χρονου εργάτη στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με θύμα έναν εργάτη 42 ετών, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο βουλευτής Εύβοιας τονίζει ότι μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συνεχιζόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην Εύβοια και επιβάλλουν άμεσα μέτρα.

Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο θανάσιμο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά παρόμοιων εργατικών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στην Εύβοια τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον, ο κ. Κεδίκογλου υποστηρίζει:

« Είναι φανερό ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν μία ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η οποία συνδυάζεται με την ολοένα και εντονότερη ελαστικοποίηση και εντατικοποίησή της.

Πράγματι, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, με σειρά αντεργατικών νομοθετήσεων, που κορυφώθηκανμε τον ν. 5053/2023 (ΦΕΚ Α΄ 158/26.09.2023), επέβαλαν την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, μέσω των «συμβάσεων μηδενικών ωρών» και των «συμβάσεων κατά παραγγελία», καθώς και την εντατικοποίησή της, μέσω της θέσπισης της δυνατότητας για εργασία 13 ωρών ημερησίως, της κατάργησης τηςπενθήμερης εργασίας, αλλά και της Κυριακάτικης αργίας, που οδηγούν στην φυσική και πνευματική εξουθένωση των εργαζομένων και τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους.

Παράλληλα, φρόντισε να αποδυναμώσει περαιτέρω τα συνδικάτα, μέσω της εισαγωγής νέων μορφών περιορισμών και διώξεων κατά της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας και άλλων συνδικαλιστικών δράσεων.

Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων συνδέεται κυρίως με την μη ικανοποιητική λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη τη χώρα.

Είναι φανερό ότι αυτή η υποστελεχωμένη και αποδυναμωμένη Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί να επιτελέσει επαρκώς το κρίσιμο έργο του ελέγχου τωνμέτρων και προδιαγραφών προστασίας και ασφάλειαςστους χώρους εργασίας, καθώς και της ύπαρξης τεχνικών ασφαλείας, ιατρών εργασίας και νοσηλευτικού προσωπικού.»

Επιστροφή