ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Απομονωμένη και από τη θάλασσα

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Απομονωμένη και από τη θάλασσα
19 Απριλίου 2024, 12:13
A+ A-
Κραυγή αγωνίας του Τάσου Κοντοκώστα
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (12-04-2024)
 
Όπως κάθε Απρίλιο, έτσι και φέτος ξεκίνησαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Βόλος-Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος με το “δελφίνι” «Ερατώ». Η βόρεια Εύβοια έμεινε ξανά στην ...απ’ έξω και ο συνταξιούχος δάσκαλος Τάσος Κοντοκώστας καταγγέλλει ότι η πολύπαθη περιοχή παραμένει ακτοπλοϊκά απομονωμένη.
 
Ο Τάσος Κοντοκώστας διατηρεί σπίτια στο Πευκί και τον Βόλο, με αποτέλεσμα να βιώνει από πρώτο χέρι τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της βόρειας Εύβοιας. Ο ίδιος είπε στη «Γνώμη»: «Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, υπήρχαν δρομολόγια για βόρειες Σποράδες και Χαλκίδα με “δελφίνια”.
 
»Έκτοτε μπήκαμε στο περιθώριο. Το “Ερατώ” περνάει μόλις στα τρία μίλια από την ακτή στο Πευκί, αλλά, δυστυχώς, δεν κάνει στάση για να εξυπηρετεί τους Βορειοευβοιώτες και τους επισκέπτες της περιοχής μας. Η εταιρεία δείχνει διάθεση να μας συμπεριλάβει στο δρομολόγιό της, αλλά οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται.
 
»Η διαδρομή Πευκί-Βόλος με το “δελφίνι” είναι μόνο 45 λεπτά. Το δρομολόγιο αυτό θα εξυπηρετούσε τους Ευβοιώτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα “απογείωνε” τον τουρισμό της βόρειας Εύβοιας. Μας λένε για ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη μέσω των θαλάσσιων συγκοινωνιών».
 
Πριν λίγο καιρό άνοιξε και επίσημα η δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Πευκίου με τις βόρειες Σποράδες. Έγινε διαγωνισμός, αλλά απέβη άγονος λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Έτσι, ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.
 
Στο μεταξύ, η βόρεια Εύβοια παραμένει απομονωμένη και οδικά εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου. Η κατάσταση, όμως, έγινε ακόμη χειρότερη με το κλείσιμο του δρόμου Λίμνης-Αιδηψού, στο ύψος των Ηλίων, για την εκτέλεση του πολύπαθου αντικατολισθητικού έργου.
 
 

Επιστροφή