ΛAMIA: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών

ΛAMIA: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών
21 Μαΐου 2024, 18:40
A+ A-
Άρπαξε φωτιά η μονάδα παραγωγής των γευμάτων μετά τις αποκαλύψεις και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει να διερευνηθεί η υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, από ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το βακτήριο του σταφυλόκοκκου εντοπίστηκε στα δείγματα φαγητού που προκάλεσαν την  δηλητηρίαση 63 μαθητών στη Λαμία.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

" Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας αυτοψία και έλεγχος του χώρου της επιχείρησης που παρασκεύασε και διένειμε τα σχολικά γεύματα.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου:

  • Βρέθηκε και δεσμεύτηκε δείγμα γεύματος, το οποίο απεστάλη μαζί και με άλλα δείγματα (σύνολο δέκα), στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας προς εργαστηριακή διερεύνηση.
  • Ελέγχθηκαν τα πιστοποιητικά υγείας των υπαλλήλων της επιχείρησης, που συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία του συγκεκριμένου γεύματος.

Στις 20 Μαΐου 2024 η Διεύθυνση Υγείας ενημερώθηκε για τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά για σταφυλόκοκκο θετικό στην πηκτάση (s. Aureus) στο σύνολό τους."

Είναι πλέον πασιφανές, ότι η δηλητηρίαση των παιδιών προκλήθηκε από την τοξίνη που παράγει το βακτήριο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο βακτήριο αναπτύσσεται εξαιτίας των ανθυγιεινών πρακτικών στην παρασκευή γευμάτων.

Ο ΟΠΕΚΑ στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τη διανομή των σχολικών γευμάτων αποφάσισε να σταματήσει τη σίτιση από τον συγκεκριμένο ανάδοχο «Γιαννίτσης logistics AE» και τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής μετά τις καταγγελίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτσης» στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, το οποίο είχε προετοιμάσει τα σχολικά γεύματα, τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Κυριακής 19 Μαΐου.

Μάλιστα, την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση», παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Επιστροφή