ΣΠΥΡΟΥ: Η δήμαρχος που έβλεπε τα τρένα να περνούν…

ΣΠΥΡΟΥ: Η δήμαρχος που έβλεπε τα τρένα να περνούν…
4 Ιουνίου 2024, 09:02
A+ A-
Σκληρή κριτική από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χαλκιδέων.  

Με δελτίο  τύπου, που τιτλοφορείται «Η δήμαρχος που έβλεπε τα τρένα να περνούν…» η παράταξη του Γιώργου Σπύρου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χαλκιδέων ασκεί σκληρή κριτική στην Δήμαρχο Έλενα Βάκα.

Αιτία της κριτικής είναι η έγκριση του νέου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που αφορά την Δημοτική Ενότητα της Χαλκίδας και έχει προϋπολογισμό 24 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιώργος Σπύρου καταρχήν επισημαίνει:

« Η κατανομή του Σχεδίου από την Περιφέρεια έγινε με κριτήριο πληθυσμιακό. (Η Λαμία έχει 23 εκ. και η Θήβα μαζί με τη Λιβαδειά 20 εκ. Ευρώ).

Τα χρήματα αυτά δεν θα τα διεκδικήσει άλλος Δήμος και δεν θα χαθούν εκτός και αν δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε, όπως έγινε με ευθύνη της δημοτικής αρχής Βάκα για τμήμα του ΣΒΑΑ 2014-2020, που η παράτασή του έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2023.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική απορρόφηση αυτών των πόρων είναι:

 α) η έγκριση από την Περιφέρεια του συνολικού Σχεδίου του Δήμου Χαλκιδέων

β) η ωρίμανση των μελετών για τα έργα που προτείνονται μέσα από αυτό, η αξιολόγηση του καθενός από αυτά ως προς την ωριμότητά του και η ένταξη του για χρηματοδότηση.

Το δικό μας Σχέδιο είχε εγκριθεί στο παρελθόν από την Περιφέρεια και πλέον εγκρίθηκε στις 29/5/23 και η αναθεώρηση του για την οποία πανηγυρίζει αδικαιολόγητα η δημοτική Αρχή.

Είναι όμως ρηχό και δεν ικανοποιεί καθόλου τις αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης και είναι τουλάχιστον ειρωνικό να τιτλοφορείται «2 γέφυρες + 4 ακτές» αφού δεν ασχολείται καθόλου με το παράκτιο μέτωπο, η δε Υψηλή Γέφυρα είναι έξω από τα χωρικά όρια του προγράμματος.»

Στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στις ατέλειες του Σχεδίου και τονίζεται ότι:

  • Δεν ασχολείται καθόλου με την υποδοχή των επισκεπτών. Δεν δημιουργεί για αυτούς περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να εμπλέκονται στην κίνηση, επιτείνοντας το κυκλοφοριακό κομφούζιο τα Σαββατοκύριακα.
  • Δεν ασχολείται καθόλου με την αναθεώρηση του μηχανισμού των αστικών μετακινήσεων την ίδια στιγμή που το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντείνεται από τις πεζοδρομήσεις ή τις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων.
  • Δεν ασχολείται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού αποθέματος, με εξαίρεση κάποια μεταφερόμενα έργα από το προηγούμενο ΣΒΑΑ.
  • Δεν ασχολείται καθόλου με τις αθλητικές και τις πολιτιστικές υποδομές.

Ο Γιώργος Σπύρου υποστηρίζει ότι το ΣΒΑΑ της Χαλκίδας είναι:

  • Ένα τρίτο ολιγωρία (μεταφορές έργων από την προηγούμενη χαμένη προγραμματική περίοδο),
  • Ένα τρίτο κακός προγραμματισμός (σχολικές μονάδες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα) και
  • Ένα τρίτο έλλειψη φαντασίας (φωτοβολταϊκά στις ταράτσες).

Ειδική αναφορά γίνεται στον καμένο σταθμό του ΟΣΕ, για τον οποίο ο κ. Σπύρου υπόσχεται να επανέλθει αναλυτικά και υπογραμμίζει:

" Το έργο απεντάχθηκε από το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα γιατί τάχα θα είχε ενταχθεί στο ΣΒΑΑ της Χαλκίδας, αλλά όπως φαίνεται εξαφανίσθηκε ως διά μαγείας."

Επιστροφή