ΕΟΔΥ: Σοβαρή έξαρση του κοκκύτη με ραγδαία αύξηση τω κρουσμάτων

ΕΟΔΥ: Σοβαρή έξαρση του κοκκύτη με ραγδαία αύξηση τω κρουσμάτων
6 Ιουνίου 2024, 18:45
A+ A-
Έχουν καταγραφεί 230 κρούσματα έως τον Μάιο, από μόλις 9 πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΟΔΥ, για την σοβαρή έκρηξη  κρουσμάτων κοκκύτη  στη χώρα μας, Όπως επισημαίνει, στην τελευταία ενημέρωσή του, από τις αρχές του 2024 έως και τις 30 Μαΐου έχουν καταγραφεί 230 κρούσματα κοκκύτη στη χώρα μας, από μόλις 9 κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τους τελευταίους μήνες αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Επιστροφή