Κερδισμένη η Εύβοια με ενισχυμένο Εφετείο

Κερδισμένη η Εύβοια με ενισχυμένο Εφετείο
11 Ιουνίου 2024, 10:30
A+ A-
Από την ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (31-05-2024)
 
Κερδισμένη βγήκε τελικά η Εύβοια από τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Δικαστηρίων όλης της χώρας. Κι αυτό, γιατί όχι μόνο δεν καταργήθηκε ή συγχωνεύθηκε το Εφετείο Εύβοιας, αλλά έγινε ακόμα πιο ισχυρό.
 
Η υπερψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη έγινε πριν λίγες μέρες με τον νομικό κόσμο της Εύβοιας να εκπλήσσεται ευχάριστα. Ο λόγος είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024 ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας θα υπάγεται πλέον στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γνώμης», η συγκεκριμένη επιτυχία της ισχυροποίησης του Εφετείου δεν οφείλεται μόνο στον αγώνα που έκαναν οι δικηγόροι της Εύβοιας και οι λοιποί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
 
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ηχηρή παρέμβαση της Εκκλησίας στο θέμα και συγκεκριμένα οι πιέσεις που φέρονται να άσκησαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος.
 
Αν και με τον νέο νόμο καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμυνέων, Ιστιαίας και Καρύστου, ιδρύονται τρία νέα περιφερειακά Πρωτοδικεία σε Ιστιαία, Κάρυστο και Κύμη. Η τελευταία θα εξυπηρετεί και τη Σκύρο.
 
Την ικανοποίησή του εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας εκφράζει ο πρόεδρος Δημήτρης Γκίκας.
 
«Η ίδρυση των τριών περιφερειακών Πρωτοδικείων καταδεικνύει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Εφετείου Εύβοιας, το οποίο βγαίνει ενισχυμένο με τον νέο νόμο» είπε στη «Γνώμη» ο Δημήτρης Γκίκας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας.
 
Ο κ. Γκίκας πρόσθεσε: «Ο σύλλογός μας αισθάνεται δικαιωμένος για τις εξελίξεις αυτές, που αποτυπώνουν νομοθετικά τη βασιμότητα των κατά καιρούς εκπεφρασμένων προς κάθε κατεύθυνση θέσεών του».
 
«Νομοθέτημα ιστορικής σημασίας» χαρακτηρίζει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης ο δικηγόρος Άκης Κουρούπης, ο οποίος, όμως, είναι επιφυλακτικός.
 
Επιφυλακτικός δηλώνει ο δικηγόρος Άκης Κουρούπης.
 
Χαρακτηριστικά, ο κ. Κουρούπης δήλωσε: «Εκφράζω μεγάλη επιφύλαξη ως προς την ομαλή λειτουργία των νέων θεσμών χωρίς να αποκλείω σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις την αποτελεσματικότητά τους.
 
»Η Εύβοια βγήκε κερδισμένη ως προς τη διατήρηση του Εφετείου στην έδρα της Χαλκίδας και ίσως την επαύξηση της ύλης του, εφόσον δεν ιδρυθεί μεταβατική έδρα στη Θήβα, που θα εκδικάζει τις υποθέσεις της Βοιωτίας».
 
Καταλήγοντας ο κ. Κουρούπης υποστηρίζει ότι οριστικά συμπεράσματα δεν μπορούν να υπάρξουν πριν δοκιμαστεί στην πράξη ο νέος θεσμός και όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2025.
 
 

Επιστροφή