ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ-ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ: Μόνη ελπίδα εις τας …Ευρώπας

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ-ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ: Μόνη ελπίδα εις τας …Ευρώπας
11 Ιουνίου 2024, 16:30
A+ A-
Ψάχνουν πολίτη να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (31-05-2024)
 
Εις τας …Ευρώπας εναποθέτουν τις ελπίδες τους ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων και οι περιβαλλοντικοί φορείς για να σταματήσει η αιολική επένδυση-μαμούθ στη νοτιοκεντρική Εύβοια.
 
Μετά την απόρριψη των αιτήσεων ακύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων-Μεσσαπίων πριν λίγες μέρες.
 
Όπως έγραψε η «Γνώμη», ο δήμος από λάθος του δεν εκπροσωπήθηκε με δικηγόρο στο ΣτΕ και ο Γιώργος Ψαθάς δέχτηκε σωστά σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση. Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, παρούσα ήταν και η δικηγόρος του δήμου Αγγελική Καλλία.
 
Η δικηγόρος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει σε δικαστικό και εξωδικαστικό επίπεδο ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αλλά μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, η μόνη λύση είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).
 
Την προσφυγή μπορεί να ασκήσει μόνο φυσικό πρόσωπο και όχι ο δήμος ή κάποιος φορέας. Έτσι, αναζητείται το πρόσωπο που θα βγει μπροστά σε αυτήν την απέλπιδα προσπάθεια να μπει φρένο στις ανεμογεννήτριες.
 
Για να συνδράμει οικονομικά ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, πρέπει ο προσφεύγων να ανήκει σε κάποιον φορέα, ο οποίος και θα χρηματοδοτηθεί για τον δικαστικό αγώνα. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς.
 
Ο πρόεδρος επέκρινε τον Γιώργο Ψαθά για την απουσία του δήμου από το ΣτΕ. Δήλωσε ότι επιθυμεί τη συνεργασία με φορείς, αλλά προανήγγειλε ότι σε κάθε περίπτωση θα προσφύγει στο ΕΔΔΑ μέσω μέλους του συλλόγου. 
 
Ο όψιμος υπέρμαχος του περιβάλλοντος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουροδήμος βρήκε ευκαιρία να ζητήσει ξεσηκωμό από τους πολίτες κατά των αιολικών πάρκων. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Ερέτριας Νίκος Γουρνής, ο οποίος υποσχέθηκε να συνδράμει στον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες. 
 
 

Επιστροφή