ΑΡΤΑΚΗ: Πέθανε εργαζόμενος εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο τροφών της AVRAMAR

ΑΡΤΑΚΗ: Πέθανε εργαζόμενος εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο τροφών της AVRAMAR
7 Ιουνίου 2024, 19:40
A+ A-
Να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου ζητάνε το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ και το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.  

Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη 6 Ιουνίου εργαζόμενος, ηλικίας 70 ετών, που δούλευε στο εργοστάσιο ζωοτροφών της AVRAMAR (πρώην KEGO) στον Βατώντα Νέας Αρτάκης.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗ.ΣΕ.ΛΑΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

« Το σωματείο μας εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για το θάνατο του συναδέλφου μας στο εργοστάσιο τροφών της AVRAMAR ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ στην Αρτάκη, εν ώρα εργασίας. Παράλληλα ζητάμε να διελευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του.

Να εξασφαλιστεί ότι θα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ειδικά τώρα το καλοκαίρι που συχνά υπάρχουν συνθήκες καύσωνα. Οι γιατροί εργασίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο, ειδικά για τους εργαζόμενους σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως σε αυτή την περίπτωση.

Ο συνάδελφος αναγκαζόταν να δουλεύει μετά τα 70, γιατί η σύνταξη δεν του έφτανε για να επιβιώσει. Αντί δηλαδή ένας εργαζόμενος, να μπορεί να εξασφαλίζει με τη δουλειά του αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπαυση σε αυτή την ηλικία, αναγκάζεται να αφήνει την τελευταία του πνοή  στη δουλειά.

Αυτή τη μοίρα μας εξασφάλισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τους νόμους που καθήλωσαν μισθούς και συντάξεις και μάλιστα παρουσιάζουν και σαν δικαίωμα τη δουλειά μέχρι τον τάφο.

Την ίδια στιγμή οι μηχανισμοί ελέγχου είναι υποστελεχωμένοι και χωρίς τη δυνατότητα να επιβάλουν στην εργοδοσία ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, άρα θα είναι αναγκασμένοι ακόμα και σε βαθιά γεράματα να εργάζονται, παρόλο που το σύνολο των εργασιών στον κλάδο είναι εξαιρετικά βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες.

Η εργοδοσία της AVRAMAR μάλιστα, αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα βελτίωνε ουσιαστικά το σύνολο των όρων εργασίας.

Είναι δική μας υπόθεση να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με όπλο την οργάνωση να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, το οποίο τονίζει:

" Απαιτούμε να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του και να αναζητηθεί αν υπάρχουν ευθύνες της εργοδοσίας της AVRAMAR. Αν για την εργασία την οποία έκανε ο συνάδελφος είχε ληφθεί υπόψη η ηλικία του.

Αν η εργοδοσία της AVRAMAR είχε μεριμνήσει να τεθεί υπόψη του ιατρού εργασίας το ιατρικό ιστορικό του συναδέλφου και αν υπήρχε εκτίμηση ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο πόστο ή αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη οδηγία."

Επιστροφή