ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Έφυγε από τη ζωή ο Χαλκιδέος Ομότιμος Καθηγητής Νομικής και πρώην Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Έφυγε από τη ζωή ο Χαλκιδέος Ομότιμος Καθηγητής Νομικής και πρώην Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ
21 Ιουνίου 2024, 19:15
A+ A-
Πότε και σε ποιον ιερό ναό θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία της κηδεία του.

Σε ηλικία 81 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Χαλκιδέος Ιωάννης Καράκωστας ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο εκλιπών ήταν και ιδρυτής του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωάννη Καράκωστα. Σε σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρονται τα εξής: 

" Ο Ιωάννης Καράκωστας, έχοντας διανύσει μια επιτυχημένη πορεία ως
νομικός και καθηγητής Πανεπιστημίου έκανε πράξη το όραμά του για τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού, στην πόλη της γενέτειρας του, τη Χαλκίδα.

Η απώλεια του αφήνει αναντικατάστατο κενό. Υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος, με πνευματικό πλούτο, ψυχική ευγένεια και αγάπη για
τον πολιτισμό.

Κρατάμε στη μνήμη μας το όραμά του και την αγάπη του για τη Χαλκίδα για
να μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το έργο του Ιδρύματος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου  (Σκουφά 34, Αθήνα).

Εις μνήμη του, το Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωάννη Καράκωστα προσφέρει ετήσια
υποτροφία σε 10 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, για τη συμμετοχή τους στα Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025."

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καράκωστας 

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1943 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. το 1966. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Regensburg της Γερμανίας, όπου διετέλεσε επιστημονικός βοηθός, ενώ δίδαξε εκεί και ως λέκτορας της Ελληνικής Γλώσσας.

Το 1983 διορίσθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στην έδρα του Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπηρέτησε ως το 2010.

Δίδαξε τόσο παραδοσιακούς κλάδους του Αστικού Δικαίου, όπως οι Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, το Εμπράγματο Δίκαιο και το Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, αλλά εισήγαγε και καλλιέργησε και νέους κλάδους δικαίου, όπως το Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή, το Δίκαιο Προστασίας της Προσωπικότητας και ΜΜΕ, το Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο και το Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος.

Επίσης δίδαξε και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, όπου αντικείμενο της διδασκαλίας υπήρξε το Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος.

Υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων του κλάδου του Αστικού Δικαίου και γαλούχησε γενιές φοιτητών με την αγάπη του για την επιστήμη και την προσήνεια του χαρακτήρα του. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο από πολλές και διαφορετικές θέσεις υπηρετώντας την αρχή: «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Διετέλεσε αρχικά Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α. κατά το διάστημα 2000-2003, ακολούθως Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής της ίδιας Σχολής κατά το διάστημα 2003-2007, ενώ κατά το διάστημα 2006-2010 υπήρξε Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα από το 2009 ως το 2010 ανέλαβε και καθήκοντα Αντιπρυτάνεως Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρυτάνεως διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανεπιστημιακής Λέσχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών, ενώ υπήρξε ο πρωτεργάτης της εισαγωγής οργανωμένης μέριμνας για τους φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δημιούργησε το 2006, μαζί με τον Ομότιμο καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κουρουπέτρογλου, και με την έγκριση του τότε Πρυτανικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Π.Α., την «Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Ε.Κ.Π.Α.».

Η μονάδα αυτή εξυπηρετεί από το 2006 κάθε εξάμηνο πάνω από 60 φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στους οποίους προσφέρει υπηρεσία δωρεάν μεταφοράς τους από το σπίτι ως την Σχολή τους και αντίστροφα, υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής και διερμηνείας νοηματικής, ενώ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, προωθώντας υπηρεσίες εθελοντικής υποστήριξης.

Ο εκλιπών είχε πολυσχιδές ερευνητικό και συγγραφικό έργο, τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και με διεθνείς δημοσιεύσεις, μονογραφίες, άρθρα και συμβολές σε συλλογικούς τόμους.

Συμμετείχε ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές ενώσεις. Υπήρξε αρχικά ειδικός Γραμματέας και ακολούθως γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων Ελλάδας από το 1999 ως το 2011, μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς, επίσης, μέλος της Ενώσεως Δικονομολόγων και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών και επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών.

Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου που εδρεύει στην πόλη Trier Γερμανίας (ERA, Europäische Rechtsakademie).

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, διετέλεσε αρχικά από το 2006, μέλος και, ακολούθως από το 2010 ως το 2021, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα ως διαιτητής σε διεθνείς διαιτησίες και ως δικηγόρος του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το ψήφισμα της Νομικής Σχολής

Η Νομική Σχολή εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος Ιουλία Βελισσαροπούλου – Καράκωστα, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για την προσφορά του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ακόλουθα:

Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής

Να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ώρα 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και αντιπροσωπεία μελών ΔΕΠ της Σχολής

Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Σχολής ο Διευθυντής του Τομέα Α΄ Ιδιωτικού Δικαίου, Καθηγητής Αστικού Δικαίου Δημήτριος Λιάππης

Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος χρηματικό ποσό στο ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ του Ε.Κ.Π.Α.

Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστροφή