ΕΡΕΤΡΙΑ: Μουσική παράσταση στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου

ΕΡΕΤΡΙΑ: Μουσική παράσταση στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου
14 Αυγούστου 2024, 19:50
A+ A-
Μία παράσταση μουσικής, κίνησης και λόγου (με φόντο το παλάτι του Σουλτάνου μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης).

Το Υπουργείο Πολιτισμού για πέμπτη χρονιά, παρουσιάζει ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων με κεντρικό θεματικό άξονα την «Σύγκρουση».

Το φετινό πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης και περιλαμβάνει 70 νέες παραγωγές.

 Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας, εκτός Αττικής. Συνολικά παρουσιάζονται 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών-περφόρμανς και μουσικού θεάτρου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας φιλοξενεί την μουσική παράσταση, με τίτλο «Εις την Πόλιν-Istanbul», την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Πληροφορίες και  προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

" Η μουσική ομάδα in excelsis συνθέτει μια εύρυθμη παράσταση βασισμένη στις διάφορες και ποικίλες πλευρές του μουσικού, καλλιτεχνικού και πνευματικού τοπίου στην «Οθωμανική» Κωνσταντινούπολη.

Στόχος μας είναι αυτό το τοπίο, ζωγραφισμένο με τα χρώματα των ήχων, του λόγου και της κίνησης, να αποδώσει την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής, άλλοτε ονειρικό και πνευματικό, άλλοτε συγκρουσιακό η λατρευτικό, πάντοτε όμως πολύχρωμο και πολυδιάστατο.

Πιο συγκεκριμένα: Ύμνοι από το ρεπερτόριο της «βυζαντινής μουσικής» συναντούν την λατρευτική μουσική των Δερβίσηδων (τάγμα των Μεβλεβί) ενώ εμφανίζονται και χαρακτηριστικές ορχηστρικές συνθέσεις που εκφράζουν το λόγιο κοσμικό πνεύμα που επικρατούσε στο Παλάτι του Σουλτάνου και την Κωνσταντινούπολη για αρκετούς αιώνες μετά την άλωση.

Λαϊκοί θρήνοι για την Άλωση και μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Δ. Μούσουρα ολοκληρώνουν «την ατμόσφαιρα της Πόλης» κατά την αναφερόμενη περίοδο."

Οι συντελεστές:

Λουκία Κωνσταντάτου………………Μέλος, κανονάκι
Έλσα Παπέλη………………………………Βιολοντσέλο
Χρυσάνθη Γκίκα………………………….Πολίτικη λύρα
Γιώργος Βεντουρής…………………….Κόντρα μπάσο
Κώστας Κωνσταντάτος……………..Μέλος, κρουστά
Νεκτάριος Σταματέλλος……………..Νέι
Ιωάννα Μήτσικα:…………………………Χορός
Βαγγέλης Στρατηγάκος:……………...Απαγγελία

  • Λογοτεχνική Μετάφραση των κειμένων στη Νέα ελληνική: Αργυρώ Κασωτάκη-Γατοπούλου
  • Επιλογή-επιμέλεια κειμένων-ποιημάτων: Ηλίας Μαλεβίτης
  • Επιμέλεια-συλλογή ύμνων, επιλογή Οθωμανικών συνθέσεων: Κώστας και Λουκία Κωνσταντάτου
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Νικολαΐδης
  • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Μούσουρας
  • Ηχητικός σχεδιασμός: Πασχάλης Κολέντσης, Ανδρέας Μακρής
  • Φωτιστικός σχεδιασμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης
  • Χορογραφία-επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα, Δέσποινα Κέη
  • Επιμέλεια παραγωγής, έμπνευση και συνολική υποστήριξη: θέατρο Λόγος Αέναος"

Επιστροφή