«H Eλλάδα σώθηκε!»

«H Eλλάδα σώθηκε!»
21 Ιουλίου 2011, 12:21
A+ A-
Ηρθαν σε συμφωνία Σαρκοζί - Mέρκελ και ο γαλλικός τύπος θριαμβολογεί.
«Η Ελλάδα σώθηκε». Aυτή την εκτίμηση εκφράζουν δημοσιεύματα γαλλικών ιστότοπων παρουσιάζοντας πρωτοσέλιδα την είδηση της συμφωνίας της Μέρκελ με τον Σαρκοζί για τη σύνοδο κορυφής. Ο γλαφυρός τίτλος της La tribune είναι «Μέρκελ Σαρκοζί ρεκονσιλιέ, Γκρες σοβέ”, που σημαίνει ότι η συμφιλίωση της Μέρκελ με τον Σαρκοζί έσωσε την Ελλάδα.

Έπειτα από επτά ώρες συνομιλιών και με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Η συμβιβαστική πρόταση, για την οποία επισήμως δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το τι περιλαμβάνει, παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και θα αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Γερμανίδα καγκελάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (πιθανότατα χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ), καθώς και τη φορολόγηση των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ -μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δις. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους.


Επιστροφή