ΧΑΛΚΙΔΑ: Περίπτερα και Κέντρα Τύπου καταστρέφονται ...ηλεκτρονικά

ΧΑΛΚΙΔΑ: Περίπτερα και Κέντρα Τύπου καταστρέφονται ...ηλεκτρονικά
9 Φεβρουαρίου 2025, 16:26
A+ A-
Το αποδεικνύει το ρεπορτάζ της Ευβοϊκής Γνώμης.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (31-1-2025)

Στα πρόθυρα του κλεισίματος βρίσκονται δεκάδες περίπτερα και ψιλικατζίδικα της Χαλκίδας λόγω των μεγάλων προμηθειών που δίνουν στις τράπεζες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτα. 

Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι σε βασικά προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ μικρά ποσοστά κέρδους, βγαίνουν ζημιωμένοι, όταν τα πουλάνε με κάρτα. Αντίθετα, οι μόνες που κερδίζουν είναι οι τράπεζες, οι οποίες παίρνουν τις προμήθειες. 
 
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα περισσότερα μαγαζιά να βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου και να λειτουργούν υπό ...προθεσμία. 
Η ανησυχία στα πρόσωπα των επαγγελματιών είναι διάχυτη και τη διαπιστώνει κανείς ανοίγοντας απλά μια κουβέντα μαζί τους. Αυτό ακριβώς έκανε η «Γνώμη» επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. 
 
 
H Αλεξάνδρα Παχού τονίζει ότι οι περιπτεράδες «μπαίνουν μέσα» από τις πωλήσεις τσιγάρων και τηλεφωνικών καρτών με POS.
 
«Μπαίνουν μέσα»
 
Η Αλεξάνδρα Παχού είναι ιδιοκτήτρια περιπτέρου στη συμβολή των οδών Φαρμακίδου και Ελ. Βενιζέλου. Το περίπτερο λειτουργεί όλο το 24ωρο, κάτι που για να το πετύχει βοηθούν και άλλα μέλη της οικογένειάς της. 
 
Το μεγάλο της πρόβλημα είναι τα τσιγάρα, τα οποία αποτελούν και το «βαρύ πυροβολικό» όλων των περιπτέρων. Ωστόσο, από τον καπνό γενικότερα «μπαίνουν μέσα». 
 
«Κάποιος πήγε πρόσφατα στην American Tobacco και απέδειξε με στοιχεία ότι για κάθε πακέτο τσιγάρων που πουλάει μπαίνει μέσα ένα 10λεπτο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε εμάς» είπε η Αλεξάνδρα Παχού στη «Γνώμη» και πρόσθεσε:
 
«Στο εξωτερικό το ποσοστό κέρδους των επαγγελματιών από τα τσιγάρα είναι 8% και στην Ελλάδα 2%. Πάρα πολλοί πελάτες τα αγοράζουν με κάρτα και εμείς δίνουμε περισσότερα από το κέρδος στις τράπεζες ως προμήθεια για τη συναλλαγή. Εδώ και έναν χρόνο μιλάνε για μειώσεις στις προμήθειες μέσω POS, αλλά δεν το ψηφίζουν στη Βουλή».
 
 
Ο Χρήστος Καστάνης μπήκε πρόσφατα στο επάγγελμα και έπαθε σοκ, όταν είδε το ελάχιστο ποσοστό κέρδους σε τσιγάρα και κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας. 
 
Κάρτα για το κινητό χωρίς κέρδος
 
Πρόσφατος στο επάγγελμα είναι ο Χρήστος Καστάνης, ο οποίος αγόρασε πριν δύο μήνες μαζί με τη σύζυγό του το κέντρο τύπου πίσω από το δημαρχείο της παραλίας στη Χαλκίδα. 
 
«Αν μου το έλεγαν πριν, δεν θα το πίστευα. Αγοράζουμε την κάρτα για το κινητό 11,99 λεπτά και την πουλάμε 12. Αν κάποιος την πληρώσει με ηλεκτρονική συναλλαγή, μπαίνουμε μέσα με ...τα τσαρούχια. Το ίδιο ισχύει και για τα τσιγάρα.
 
»Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν θα αντέξουμε, αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι γρήγορα. Συμφωνώ να υπάρχουν POS σε όλα τα μαγαζιά, αλλά κάποιος πρέπει να φροντίσει, ώστε η λειτουργία τους να είναι επωφελής για εμάς και όχι μόνο για τις τράπεζες» είπε ο Χρήστος Καστάνης στη «Γνώμη».
 
 
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαραγκό, το 55% του κέρδους 
των μικροεπαγγελματιών πηγαίνει στην Εφορία και τις τράπεζες.
 
Συνέταιροι τράπεζες και Εφορία
 
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο περιέγραψε ανάγλυφα στη «Γνώμη» και ο Γιάννης Μαραγκός, ιδιοκτήτης καταστήματος τύπου και καπνικών στην οδό Αγγελή Γοβιού και επιμελητηριακός σύμβουλος.
 
Όπως είπε ο ίδιος, οι καταστηματάρχες έχουν δύο συνέταιρους στο κέρδος τους: Την Εφορία και τις τράπεζες, οι οποίοι παίρνουν αποδεδειγμένα το μεγαλύτερο ποσοστό  αφήνοντας “ψίχουλα” στους ιδιοκτήτες. 
 
«Στα 1.000 ευρώ που κάνει τζίρο ένα κατάστημα σαν το δικό μας, το κέρδος είναι ελάχιστο. Από αυτό, όμως, μας παίρνει η Εφορία το 25%, ενώ το άλλο 30% το παίρνουν οι τράπεζες. Δηλαδή, το 55% του κέρδους μας το δίνουμε αλλού» είπε ο Γιάννης Μαραγκός στη «Γνώμη» και συμπλήρωσε:
 
«Έχουμε προτείνει να σταματήσουν αυτές οι παράλογες χρεώσεις και τώρα που έγινε η σύνδεση με το My Data, να καθιερωθεί προμήθεια 0,2% για όλες τις συναλλαγές. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος και αν δεν την υιοθετήσουν οι πολιτικοί, είμαστε όλοι για κλείσιμο».
 
 
Ευθύνες και στους πελάτες ρίχνει ο Γιώργος Τριανταφύλλου,
εργαζόμενος σε περίπτερο.
 
Φταίνε και οι πελάτες
 
Ευθύνη και στους πελάτες για την κατάσταση που επικρατεί ρίχνει ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ο οποίος δουλεύει ως υπάλληλος σε περίπτερο δίπλα στη γέφυρα του Ευρίπου. 
 
«Έρχονται στο κατάστημα άνθρωποι με κάρτα για να αγοράσουν τσιγάρα και τους δίνουμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι. Ίσως πηγαίνουν σε άλλα και τους δυσκολεύουν, γι’ αυτό μας ...προτιμούν. Πρέπει, όμως, να ξέρουν ότι έτσι “μπαίνουμε μέσα” από καπνό και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
 
»Θα μπορούσαν κι εκείνοι να ενημερωθούν και κάποια προϊόντα να τα αγοράζουν με μετρητά, ώστε να μας βοηθήσουν. Σε αυτό το περίπτερο εργάζονται έξι άτομα, γιατί δουλεύει με βάρδιες όλο το 24ωρο. Κρίμα δεν είναι να χάσουμε κι εμείς τη δουλειά μας;»
 
Το τελευταίο διάστημα, πολλά περίπτερα και ψιλικατζίδικα κατεβάζουν ρολά στη Χαλκίδα και όχι μόνο. Αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει το συντομότερο δυνατόν, είναι σίγουρο ότι τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. 
 
 
 
 

Επιστροφή