ΜΥΤΙΚΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Συμφωνία για αναζήτηση εναλλακτικής όδευσης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης

ΜΥΤΙΚΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Συμφωνία για αναζήτηση εναλλακτικής όδευσης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης
8 Οκτωβρίου 2025, 19:50
A+ A-
Συνάντηση με αποφάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την Συμμετοχή της Επιτροπής Κατοίκων Μύτικα. 

Συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, προκειμένου μέλη από την Επιτροπή Κατοίκων Μύτικα, του Δήμου Χαλκιδέων να μιλήσουν για το σοβαρό θέμα με τα καλώδια υπερυψηλής τάσης.  

Οι κάτοικοι του Μύτικα, για άλλη μία φορά, εξέφρασαν στον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Τσιάφο και σε στελέχη του ΑΔΜΗΕ τις εύλογες ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπογειοποίηση καλωδίου 400kV εντός της κατοικημένης περιοχής και μάλιστα δίπλα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Στην αναλυτική συζήτηση, που έγινε, συμμετείχαν οι βουλευτές Εύβοιας, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός  και η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. όπως ανακοινώθηκε σχετικά, από τον κ. Σπανό, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  1. Να αναζητηθεί από κοινού εναλλακτική όδευση των καλωδίων. Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη ολοκληρώσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Λήλαντα, τα οποία παρέχουν απόλυτη ασφάλεια για τα καλώδια.
  2. Να κοινοποιηθούν επισήμως από το Υπουργείο και τον ΑΔΜΗΕ στοιχεία σχετικά με την ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία ενός τέτοιου έργου, ώστε να αξιολογηθούν.
  3. ⁠Να επιχειρηθεί από τον ΑΔΜΗΕ λήψη απόφασης για προσωρινή (αρχικά) διακοπή εργασιών, ώστε να αξιολογηθούν νηφάλια οι επιλογές.
     

Επιστροφή