Παγωμένη σούπα βερίκοκο (για 4 άτομα)

Παγωμένη σούπα βερίκοκο (για 4 άτομα)
2 Σεπτεμβρίου 2011, 10:12
A+ A-
Ενα πρωτότυπο επιδόρπιο


* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Αρχές Σεπτέμβρη, αρχές του Τρυγητή. Τέτοιες μέρες θυμάμαι πάντα άθελά μου εκείνη τη φριχτή παρωδία του δωδεκάθεου, στο χλιδάτο ξενοδοχείο του Las Vegas. Ενας άσχημος, χονδρός και, εντελώς μεθυσμένος Διόνυσος να χασκογελάει πίνοντας μόνος του.
Τι να πω, το μόνο πετυχημένο ήταν το κύπελο! Τι να περιμένεις όμως από έναν λαό ανιστόρητο, χωρίς πολιτισμό, μνήμες και μυθολογία, έναν λαό που μπερδεύει την Αρχαία Ελλάδα με την Αρχαία Ρώμη!
Ο δικός μας Διόνυσος είναι όμορφος, πολύ νέος, σχεδόν παιδί. Ζει στον Ολυμπο και πίνει μόνο νέκταρ που δε σε μεθάει απλώς σε κάνει πιο ευτυχισμένο όπως κάθε καλό κρασί. Κατεβαίνει στον Πηνειό λούζεται, αφήνοντας το νερό και τον ήλιο να χαϊδέψουν το γυμνό του κορμί. Βρεγμένος όπως είναι ο θεός, κερνά τους υπόλοιπους τον εξαίσιο χυμό και εκεί στις όχθες του ποταμού ακολουθεί  άλλη μια μυθική κρασοκατάνυξη. Ποτέ δεν πίνει μόνος, μιας και το κρασί είναι φτιαγμένο να αποζητά την καλή παρέα!
Ετσι ευτυχισμένος καμαρώνει τα δώρα του. Από την Εύβοια, στο Αγιο Ορος, στη Κρήτη, στο Πήλιο, τη Πελοπόννησο, τη Πάρο, τη Νάξο, τη Σάμο και την Ικαριά, στη Μακεδονία και πίσω πάλι στη Θήβα.
Τέτοια εποχή, φτερώνει από τόπο σε τόπο, στην ηλιόλουστη Ελλάδα, όπου υπάρχει αμπέλι και κρασί με αληθινή ιστορία όχι δανεική και κατασκευασμένη, με αληθινή γεύση.
Τη γεύση ενός κόσμου γεμάτου γοητεία και απόλαυση!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
250 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
2 κούπες ζεστό νερό
1 κούπα ημίγλυκο λευκό κρασί Σάμου
2/3 κούπας γιαούρτι
Επιπλέον γιαούρτι για το σερβίρισμα

EKTEΛΕΣΗ:
Για 1 ώρα μουλιάζω τα ξερά βερίκοκα στο νερό. Οπως είναι τοποθετώ το μείγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράζω για 10 λεπτά. Πολτοποιώ τα βερίκοκα μαζί με το νερό που έβρασαν στο μπλέντερ. Ανακατεύω στον πολτό το κρασί και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετώ στο ψυγείο και παγώνω. Σερβίρω σε μπολ, τοποθετώντας μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο.
Σε πολλές χώρες θα μπορούσε αυτή η σούπα να αποτελέσει το ορεκτικό ενός ευφάνταστου δείπνου, μια ζεστή μέρα. Αν το επιχειρήσετε να θυμάστε ότι μια κουταλιά είναι αρκετή και τέτοιου είδους σούπες δε σερβίρονται ποτέ σε ποσότητες ελληνικής σούπας.
Αν πάλι δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοια ορεκτικά μη πιέζεστε, δοκιμάστε την σαν ένα πρωτότυπο επιδόρπιο. Ο συνδυασμός είναι συναρπαστικός!
Απολαύστε την!

Επιστροφή