Εκδήλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Εκδήλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
6 Σεπτεμβρίου 2011, 10:09
A+ A-
Για τις τοιχογραφίες του βυζαντινού ναού της Παλαιοπαναγιάς, στη Στενή.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου το απόγευμα η καταληκτήρια εκδήλωση της Έκθεσης του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών και της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα «Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, που ανήκουν στον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, απ’ όπου και είχαν βιαίως αποσπαστεί από αρχαιοκάπηλους στη δεκαετία του 1970.

Οι τέσσερις από αυτές εντοπίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν μερικά χρόνια και μετά από ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού επέστρεψαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010.

Οι άλλες τρεις, που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, του οποίου η συμβολή στην ταυτοποίηση των Ιερών Εικόνων ήταν καταλυτική. Όπως ο ίδιος ανέφερε, με προτροπή του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδας Νικολάου, ασχολήθηκε με την καταγραφή των μεσαιωνικών μνημείων της Ευβοίας.

Το σχετικό ομώνυμο έργο εξέδωσε το Ευαγές Ίδρυμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου το 1971 και είχε παρουσιάσει μεταξύ άλλων μνημείων και τις τοιχογραφίες του Ιερού Ναού της Παλαιοπαναγιάς Στενής.

Από τις φωτογραφίες του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε δυνατή η ταυτοποίηση των κλεμμένων τοιχογραφιών, μετά τον εντοπισμό τους στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν, εκτός του Αρχιεπίσκοπου, ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, οι Αρχιμανδρίτες π. Νικόδημος Ευσταθίου και π. Φιλόθεος Θεοχάρης, οι βουλευτές Ευβοίας Κατερίνα Περλεπέ και Ουρανία Παπανδρέου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και οι Πρεσβύτεροι π. Γεώργιος Τσουνής και π. Εμμανουήλ Βιολάκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στενής Θανάσης Βλάχος κ.α.

Επιστροφή