Τραμπουκοκρατία στο δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας

Τραμπουκοκρατία στο δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας
26 Σεπτεμβρίου 2011, 07:19
A+ A-
Την καταγγέλλει ο Kireas.org για το θέμα της ΒΙΠΕ.

Τραμπουκοκρατία καταγγέλλει ο περιβαλλοντικός σύλλογος Kireas.org στο δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου - Λίμνης- Αγ. Αννας που έγινε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του συλλόγου καταφέρονται εναντίον του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου καταλογίζοντάς του ότι δεν άφησε για τρίτη φορά να ακουστούν οι απόψεις που είναι ενάντιες στη δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι.

Ο kireas.org σε επιστολή του τονίζει ότι υπήρξε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών που με την ανοχή του προέδρου παρεμπόδισε την ανάπτυξη διαφορετικών απόψεων στο θέμα. Καλεί μάλιστα τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά να διεξάγει έλεγχο νομιμότητας σχετικά με τη δημοκρατική λειτουργία του συμβουλίου σε αυτές τις καταγγελλόμενες περιπτώσεις.

Η επιστολή του συλλόγου έχει ως εξής:

"Την Πέμπτη  22/9/11 έγινε  άλλο ένα  δημοτικό συμβούλιο στο Μαντούδι στο όποιο  συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά το ίδιο χάος και ατμόσφαιρα εκφοβισμού από την ίδια ομάδα ατόμων.  Ο σκοπός για τρίτη φορά  ήταν ο ίδιος, η παρεμπόδιση με κραυγές και ύβρεις  του να ακουστούν  διαφορετικές απόψεις στο θέμα ΒΙΠΕ. Ένας από τους λόγους σύστασης του  Καλλικράτη είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας  του Δημοτικού Συμβούλιου προωθώντας την συμμετοχή του πολίτη και την ειλικρινή συνεργασία του δήμου με τους φορείς της περιοχής.  Και στα δυο τελευταία συμβούλια του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας (στις 12/8/11 και 22/9/11) και στην ευρεία σύσκεψη στις 30/8/11  είδαμε μια καταστρατήγηση και των τριών αυτών αρχών. 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  οφείλει να λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ευταξία της συνεδρίασης.  Συγκεκριμένα  το άρθρο 69 του ν. 3852/2010 και το  άρθρο 5 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου κανονισμού (απόφαση  16852/ 6 -4-2011) προβλέπουν  ότι  “Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθέναν που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο”.

Την Πέμπτη/11 22/9  ήταν η τρίτη φορά που παρακωλύθηκε συνεδρίαση στο Δ.Σ.  από τους ίδιους «παρευρισκομένους πολίτες» με την ανοχή του προέδρου του Δ.Σ. Ενώ είναι γνωστοί  και οι ίδιοι κάθε φορά, κανένας από αυτούς δεν αποβλήθηκε σε καμιά από τις τρεις «συνεδριάσεις»  για παρακώλυση. Πολλοί από τους  «παρευρισκόμενους πολίτες»   ανήκουν στο κύκλο  μέλους της δημοτικής αρχής και ακολουθούν συγκεκριμένη μεθόδευση.  Στην τελευταία συνεδρίαση μάλιστα πρωτοστατούσε  γιος αντιδημάρχου.  Και τις τρεις φορές υπήρξε εσκεμμένος εκφοβισμός και συστηματική παρεμπόδιση των ομιλητών να πάρουν το λόγο με σκοπό να μην ακουστούν οι απόψεις των.  Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες πρακτικές καταφεύγουν αυτοί που  δεν αντέχουν το δημοκρατικό διάλογο λόγω της ανεπάρκειάς τους και της έλλειψης επιχειρημάτων.

Ο Kireas.org  καταγγέλλει την αδυναμία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τρίτη συνεχόμενη φορά να εφαρμόσει  τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και πολιτισμένη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων. Ο ρόλος του προέδρου είναι να εξασφαλίζει  την δημοκρατικότητα,  τους κανόνες δεοντολογίας και το  ανοικτό συμμετοχικό πνεύμα. Ο πρόεδρος  του Δ.Σ. οφείλει να σέβεται τους αντιπάλους του και να  διευκολύνει το δικαίωμα τους να ακουστεί η άποψη τους, όσο αντίθετη και αν είναι αυτή. Θα  πρέπει εφαρμόζει  το κανονισμό  λειτουργίας δίκαια και αμερόληπτα για όλους και σε όλα τα θέματα. Οι βιντεογραφήσεις από τις τρεις συνεδριάσεις είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών κατά της ΒΙΠΕ και τον τρόπο που κατανεμήθηκε ο χρόνος ομιλίας.

Επειδή είναι επιτακτικό να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ., καλούμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Ελεγκτή Νομιμότητας να κάνουν τους σχετικούς έλεγχους και  αν θεωρηθεί αναγκαίο να ακολουθηθεί η πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του Ν.3852/2010 για παραλήψεις και τυχόν παραβάσεις από τον πρόεδρο  και του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, Λίμνης  και Άγιας Άννας.  Θα πρέπει επιτέλους στο δήμο μας οι πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι να νοιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν δημοκρατικά τις απόψεις τους.

Ο Kireas.org  ζητά από την δημοτική αρχή το «πολιτικό πολιτισμό» που αξίζει σε μια δημοκρατική κοινωνία, με πολιτικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα όπου τα σημαντικά θέματα δεν  περνάνε στο πόδι και οι δημοτικοί σύμβουλοι  σέβονται τις εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας και έχουν αποβάλλει την ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον δήμο."

Επιστροφή