Περιβαλλοντικό έγκλημα οι ανεμογεννήτριες στην Kαρυστία

Περιβαλλοντικό έγκλημα οι ανεμογεννήτριες στην Kαρυστία
30 Οκτωβρίου 2011, 19:15
A+ A-
H πρώην δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου σε καταγγελτικό τόνο.
Για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην Kαρυστία μιλά η πρώην δήμαρχος Στυρέων Σοφία Mούτσου, αναφερόμενη στην ...επέλαση των ανεμογεννητριών. Σε επιστολή - παρέμβασή της τονίζει τα εξής:

«Ως πρώην Δήμαρχος Στυρέων έχοντας σχετική πείρα από την διαχείρηση του θέματος στον δήμο μου που διαθέτει -μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο δυναμικό σε ανεμογεννήτριες- σε ολόκληρη τη νότια Καρυστία, βλέπω με πολύ σκεπτικισμό το ζήτημα αυτό.
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που έγινε ποτέ στην Καρυστία θα συντελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες με την εγκατάσταση εκατοντάδων νέων ανεμογεννητριών στην Οχη. Νέα μεγάλα αιολικά πάρκα, που θα εγκαταστήσουν εταιρείες - κολοσσοί έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η τοπική κοινωνία στην ουσία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί. Αρκετοί ιδιοκτήτες γής προσδοκούν κάποιο εισόδημα από χωράφια που σήμερα δεν αποδίδουν τίποτα. Τα μισθώματα που (θα) καταβάλλουν οι εταιρείες είναι για τους ντόπιους μια δελεαστική πρόταση ώστε να νοικιάσουν εκτάσεις που παραμένουν χρόνια ανεκμετάλλευτες.

Ομως αυτό είναι το "τυρί πίσω από τη φάκα", αφού είναι γνωστό ότι ο περίφημος νόμος Μπιρμπίλη του 2010 δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρείες να παίρνουν άδειες δημιουργίας αιολικών πάρκων "επί δημοσίων εκτάσεων" ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι συνήθως έχουν νόμιμους τίτλους μεταγεγραμένους σε υποθηκοφυλάκεια χωρίς όμως να έχουν αναγνώριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αποδείξουν δικαστικά ότι η γη είναι δική τους για να δικαιούνται κάποιο μίσθιο. Ο νόμος για την επιτάχυνση των ΑΠΕ προωθεί τις αδειοδοτήσεις των αιολικών πάρκων και αφήνει τους ιδιοκτήτες να σύρονται στα δικαστήρια για να αποδείξουν το δίκιο τους.

Πέρα όμως από αυτά με τον ίδιο νόμο μειώνεται δραματικά το ειδικό τέλος ΑΠΕ υπέρ των Δήμων από 3% σε 1,5% (και ουσιαστικά σε 1,2) και ήδη η μείωση αυτή επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2010 με εμφανή τα δυσμενή αποτελέσματα στα έσοδα των Δήμων. Για τον Δήμο Στυρέων η μείωση ήταν της τάξεως των 130.000-150.000 ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο του 2010. Τέλος καμμιά νέα θέση εργασίας δεν ανοίγει στην περιοχή.

Συνεπώς, αφού οι ιδιοκτήτες γης δεν πρόκειται να ωφεληθούν πραγματικά, ούτε ο Δήμος Καρύστου θα έχει κανένα ιδιαίτερο έσοδο από τα νέα ήδη αδειοδοτηθέντα αιολικά πάρκα και νέες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να υπάρξουν για την μείωση της ανεργίας της περιοχής, προς τι να δεχθούμε την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα αλλοιώσει ριζικά το τοπίο και τις φυσικές καλλονές μιας περιοχής που είναι μάλιστα προστατευόμενη και μέρος της ανήκει στο Natura 2000;

Ας αναλογιστούμε όλοι και κυρίως οι υπεύθυνοι για την διαχείρηση του τόπου σήμερα, ότι το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και δεν μπορούμε ούτε να το καταστρέψουμε αλλά ούτε και να το υποθηκεύσουμε με δραστηριότητες που θα βλάψουν την περιοχή μας».


Επιστροφή