Η Εύβοια μετά από 23 χρόνια στη Β' Εθνική

4 Νοεμβρίου 2011, 14:30
A+ A-
Τελευταίος που είχε αγωνιστεί στην κατηγορία ήταν ο ΑΟ Χαλκίς την περίοδο 1987-88

► Του Μιχάλη Κόκορη


23 χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να επανέλθει ... η Εύβοια στη Β' Εθνική. Με την ευκαιρία της επανόδου της στο δεύτερο τη τάξει Εθνικό πρωτάθλημα μέσω του Ηρακλή Ψαχνών, θυμηθήκαμε ότι τελευταία φορά που ο νομός είχε εκπρόσωπο σ' αυτό ήταν την περίοδο 1987-88.

Φυσικά η ομάδα αυτή ήταν ο ΑΟ Χαλκίς, ο οποίος από τότε δυστυχώς δεν μπόρεσε να επανέλθει στην κατηγορία, στην οποία ειδικά τη 10ετία του '70 είχε χαρίσει μεγάλες στιγμές στους φιλάθλους του.

Ο ΑΟΧ είχε ανέβει από τη Γ' Εθνική το 1987 μετα από μια θαυμάσια πορεία κάνοντας τότε πολλά ρεκόρ επί διοίκησης Σπύρου Αλεξάνδρου και με προπονητή τον Σούλη Παππά.

Η πορεία της όμως στη Β' Εθνική μετά δεν ήταν ανάλογη. Ηταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τον ΑΟΧ, με πολλές αλλαγές προπονητών, με τον κ. Αλεξάνδρου να παραιτείται και από τοτε να μην επανέρχεται και με τους παίχτες να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον.

Η ομάδα υποβιβάστηκε τελικά καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με μόλις 17 βαθμούς και ο τελευταίος της αγώνας είχε δοθεί στο γηπεδο Ηλιουπολης την Κυριακή 15 Μαϊου του 1988 όπου έχασε με το βαρύ 5-0 από τον Χαραυγιακό


Ενας παίχτης τότε του ΑΟΧ που έχει σχέση τώρα με τον Ηρακλή Ψαχνών είχε αγωνιστεί σ' αυτό το ματς ως αλλαγή. Είναι ο Πάνος Τοκπασίδης (δεξιά στη φωτό πάνω), συνεργάτης σήμερα του Αντώνη Πριόνα που εκείνη τη ...μαύρη χρονιά για την ομάδα της Χαλκίδας είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Είχε μπει σαν αλλαγή στη θέση του Γιάννη Μαρίνου, ενώ είχαν αγωνιστεί και δυο Ψαχνιώτες (Σταθαράς, Μυστριώτης), πρ. παίχτες του Ηρακλή ο οποίος  έδινε πάντα θαυμάσιους παίχτες στον ΑΟΧ (βλεπε ακόμη Λεοντής, Καλαβρής, Κεραμιδάς κ.ά.)


Nα σημειώσουμε ότι η αρχική πορεία της ομάδας δεν ήταν κακή και μάλιστα τα είσιτήρια που έκοβε κυμαίνονταν ανάμεσα στα 2.500 με 3.800 (3767 στη νίκη επι του Εδεσαϊκού με 3-1) και τα προβλήματα άρχισαν από το Γενάρη με τον ΑΟΧ να μένει χωρίς βαθμό για ένα τρίμηνο περίπου. Πάνω μια 11άδα του ΑΟΧ στις αρχές εκείνης της περιόδου με τους: Τζεμπελίκο, Βαγενά, Σταθαρά, Τζοτζόκο, Δεληγιώργη, Αυλωνίτη, Φίστη, Κουρτίδη, Μυστριώτη, Μαρίνο και Κουφόπουλο.

Επιστροφή