Λαμόγια και πιράνχας της πολιτικής στο Δήμο Ισταίας-Αιδηψού

Λαμόγια και πιράνχας της πολιτικής στο Δήμο Ισταίας-Αιδηψού
14 Νοεμβρίου 2011, 10:35
A+ A-
Σκληρή ανακοίνωση του Βασίλη Κεδίκογλου, με αφορμή τις εξελίξεις στο "Κύμα".
Η αποστολή εγγράφου από το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού προς την  Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας- Θεσσαλίας, για το ζήτημα του ιστορικού κτίσματος "Κύμα" Αιδηψού, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρώην βουλευτή και υπουργού Βασίλη Κεδίκογλου.  

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε για το θέμα, ο κ. Κεδίκογλου κάνει λόγο για "λαμόγια και πιράνχας της πολιτικής" και χαρακτηρίζει τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού                   "μετακινούμενο κατάστημα-σαλεπιτζίδικο."

Αιτία της επίθεσης είναι το γεγονός ότι ο Δήμος επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα το έργο ανακατασκευής του "Κύματος", ενώ η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γερακούδη έχει προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης που ενέκρινε το έργο.

Υπέρ της ανάκλησης είναι και ο Βασίλης Κεδίκογλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την άποψη ότι ο προϋπολογισμός του έργου (που θα εκτελεστεί από το Λιμενικό Ταμείο Αιδηψού) είναι υπέρογκος και στην ουσία πρόκειται για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου είναι η εξής:

"Τα λαμόγια και τα πιράνχας της πολιτικής, που ενδημούν στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, έδρασαν και πάλι:

Παρέσυραν τον Δήμαρχο στην αποστολή επιστολής προς την Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδος- Θεσσαλίας, της οποίας οι ανακρίβειες και τα λάθη εκθέτουν τον Δήμαρχο αλλά και τις Υπηρεσίες του Δήμου, κυρίως.

Φαίνεται πως η επιστολή απεστάλη από το Γραφείο του Δημάρχου εν αγνοία της Διεύθυνσης Διοικήσεως και των προσώπων της.

Φαίνεται ακόμη, από το έγγραφο, πως οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν διαρθρωθεί σε  Διευθύνσεις και Τμήματα, δεν έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες σε τεχνοκρατικά στελέχη από τον Δήμαρχο.

Μόνον ο Δήμαρχος εκπροσωπεί και υπογράφει έγγραφα του Δήμου για κάθε αιτία! Με άλλα λόγια, δυστυχώς, ο Δήμος είναι ένα μετακινούμενο κατάστημα-σαλεπιτζίδικο.

Ο συντάκτης του κειμένου προς την Γραμματέα γράφει: «Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα να σταματάτε ένα έργο, το οποίο θα εκτελεστεί από χρήματα των πολιτών.»

 Αγνοεί ο δυστυχής ότι το Λιμενικό Ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ), μάλιστα μη αυτοδιοικούμενο, και ότι η περιουσία του δεν ανήκει στους πολίτες της περιοχής όπου δρα το Νομικό Πρόσωπο, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλ. στο Κράτος το οποίο εποπτεύει τη διαχείριση και διάθεσή της.

Γράφει ακόμη: «Η συγκεκριμένη μελέτη…. Προβλέπει να γίνει και να παραδοθεί σαν ένα Μουσείο…» Ανακριβές.

Η απόφαση χαρακτηρισμού του «ΚΥΜΑ» ως ιστορικού διατηρητέου Μνημείου, Αριθ. ΥΠΠΟ/Γ/2918/16259/13.4.1988, καθορίζει και τη χρήση του. Γράφεται: « το αναψυκτήριο-περίπτερο Κύμα… διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό ενδιαφέρον και επειδή αποτελεί σημείο αναφοράς για τη ζωή των κατοίκων της πόλης».

Η αλλαγή της χρήσης απαγορεύεται, απαιτείται νόμος τον οποίο δεν επιτρέπουν οι διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως Μουσείο στην Αιδηψό, έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέο, προορίζεται το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων. Γι’ αυτό έχει εκδοθεί και η άδεια Οικοδομής από το 2002. Είναι και ήταν όλα έτοιμα προς δημοπράτηση, πλην όμως ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού, δεν θεώρησε άξια την Αιδηψό να έχει Μουσείο. Απ’ αυτήν την αυτοκτονική συμπεριφορά, δεν ενοχλήθηκε καμιά Δημοτική Αρχή.

Η βουλιμία της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί τη δαπάνη της αναστήλωσης φθάνει μέχρι του σημείου να συνιστά στη Λιμενική Επιτροπή να παρανομήσει,να δημοπρατήσει το έργο(!) παρά την άρση της απόφασης . Δυστυχώς για αυτήν αυτό δεν μπορεί να γίνει. Θα πάνε φυλακή πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Τέλος αν το αναφερόμενο στην επιστολή γεγονός της μη ύπαρξης προϋπολογισμού για το έτος 2011 είναι αληθές, δεν περιποιεί τιμήν στη Λιμενική Επιτροπή και συνιστάται στην Γραμματεία της Περιφέρειας να ασχοληθεί:

Για το ΚΥΜΑ μια είναι η θέση: Αναθεώρηση της μελέτης. Στατική – Θεμελιώσεως, αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, μείωση του κόστους και υπαγωγή στα ΠΕΠ όπως υποδεικνύει η Γραμματεία της Περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης."

Επιστροφή