Πολίτικη βασιλόπιτα
29 Δεκεμβρίου 2011, 02:00

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Καθώς η τελευταία μέρα του χρόνου πλησιάζει, η ζωή μας έχει ανάγκη από ζεστασιά και αγάπη, από φροντίδα και -γιατί όχι- λίγη πολυτέλεια. Δεν χρειάζονται, πιστέψτε με, πολυέξοδες ετοιμασίες, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που δεν περισσεύουν πια χρήματα.
Τυλίξτε με αγάπη τα δώρα των αγαπημένων. Αυτό που πραγματικά έχει αξία κι από το ίδιο το δώρο τις περισσότερες φορές, είναι η αγάπη με την οποία το περιβάλλουμε. Η γιορτινή παλέτα των ημερών θέλει κυρίαρχα χρώματα αυτά του χιονιού, της αγάπης και του δάσους.
Ας ντύσουμε αυτή την όμορφη νύχτα, λοιπόν, με τα χρώματα της αθωότητας, της χαράς και της ελπίδας, εκφράζοντας έτσι μέρος των προσδοκιών μας από τον καινούριο χρόνο.
Δεκάδες τα έθιμα, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, αγκαλιάζουν σφιχτά το πιο αγαπημένο γιορτινό γλύκισμα, εκείνο που συγκεντρώνει ολόκληρη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, την πίτα της τύχης και της καλής χρονιάς, τη βασιλόπιτα.
Ενα πετυχημένο κέικ που λίγο-πολύ όλες φτιάχνουμε, λίγο πιο έντονο στα αρωματικά του, ίσως σας γλιτώσει από το άγχος τού να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, που όμως να μην έχει και τόση επιτυχία. Για όσους πάλι, θέλουν να πειραματιστούν, προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη μια φίνα, αρωματική και ιδιαίτερη Πολίτικη βασιλόπιτα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 35 γραμμάρια μαγιά
• 1 κουταλιά καλά γεμάτη μαχλέπι σε σκόνη
• 1/4 κουταλάκι σκόνη μαστίχας
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
• 3/4 της κούπας γάλα χλιαρό
• 300 γραμ. ζάχαρη και 1 κουταλιά
• 250 γραμ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο και χλιαρό
• 5 κρόκους αβγών και 1 ακόμη για γυάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνω το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και στο κέντρο δημιουργώ μια λακκούβα. Μέσα σ' αυτή ρίχνω τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό γάλα (προσέχω στο σημείο αυτό το γάλα να μην καίει γιατί θα καταστραφεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει) και τη 1 κουταλιά ζάχαρης.
Σκεπάζω με το αλεύρι και περιμένω μισή ώρα. Προσθέτω στο κέντρο της λακκούβας όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω (στο σημείο αυτό βάζω και το φλουρί τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο) μέχρι να πάρω μια ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτή.
Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο και τη βάζω σε λαδωμένο ταψί πλάθοντάς τη σιγά-σιγά με χέρια που έχω βουτήξει σε λίγο ζεστό νερό.
Αφού την απλώσω σε ολόκληρο το ταψί, τη σκεπάζω με πετσέτα να ανέβει πάλι. Πριν την ψήσω, με κομμάτια από ζύμη "γράφω" την ευχή που επιθυμώ. Αλείφω με τον κρόκο του αβγού, πασπαλίζω με άσπρο και μαύρο σουσάμι και την ψήνω για 40 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς. Τρυπώ το κέντρο της με ξυλάκι για σουβλάκι κι αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη. Κόβεται πάντοτε κρύα και μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.
Απολαύστε την και καλή τύχη!
Η ...τυχερή του χρόνου

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Καθώς η τελευταία μέρα του χρόνου πλησιάζει, η ζωή μας έχει ανάγκη από ζεστασιά και αγάπη, από φροντίδα και -γιατί όχι- λίγη πολυτέλεια. Δεν χρειάζονται, πιστέψτε με, πολυέξοδες ετοιμασίες, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που δεν περισσεύουν πια χρήματα.
Τυλίξτε με αγάπη τα δώρα των αγαπημένων. Αυτό που πραγματικά έχει αξία κι από το ίδιο το δώρο τις περισσότερες φορές, είναι η αγάπη με την οποία το περιβάλλουμε. Η γιορτινή παλέτα των ημερών θέλει κυρίαρχα χρώματα αυτά του χιονιού, της αγάπης και του δάσους.
Ας ντύσουμε αυτή την όμορφη νύχτα, λοιπόν, με τα χρώματα της αθωότητας, της χαράς και της ελπίδας, εκφράζοντας έτσι μέρος των προσδοκιών μας από τον καινούριο χρόνο.
Δεκάδες τα έθιμα, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, αγκαλιάζουν σφιχτά το πιο αγαπημένο γιορτινό γλύκισμα, εκείνο που συγκεντρώνει ολόκληρη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, την πίτα της τύχης και της καλής χρονιάς, τη βασιλόπιτα.
Ενα πετυχημένο κέικ που λίγο-πολύ όλες φτιάχνουμε, λίγο πιο έντονο στα αρωματικά του, ίσως σας γλιτώσει από το άγχος τού να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, που όμως να μην έχει και τόση επιτυχία. Για όσους πάλι, θέλουν να πειραματιστούν, προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη μια φίνα, αρωματική και ιδιαίτερη Πολίτικη βασιλόπιτα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 35 γραμμάρια μαγιά
• 1 κουταλιά καλά γεμάτη μαχλέπι σε σκόνη
• 1/4 κουταλάκι σκόνη μαστίχας
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
• 3/4 της κούπας γάλα χλιαρό
• 300 γραμ. ζάχαρη και 1 κουταλιά
• 250 γραμ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο και χλιαρό
• 5 κρόκους αβγών και 1 ακόμη για γυάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνω το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και στο κέντρο δημιουργώ μια λακκούβα. Μέσα σ' αυτή ρίχνω τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό γάλα (προσέχω στο σημείο αυτό το γάλα να μην καίει γιατί θα καταστραφεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει) και τη 1 κουταλιά ζάχαρης.
Σκεπάζω με το αλεύρι και περιμένω μισή ώρα. Προσθέτω στο κέντρο της λακκούβας όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω (στο σημείο αυτό βάζω και το φλουρί τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο) μέχρι να πάρω μια ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτή.
Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο και τη βάζω σε λαδωμένο ταψί πλάθοντάς τη σιγά-σιγά με χέρια που έχω βουτήξει σε λίγο ζεστό νερό.
Αφού την απλώσω σε ολόκληρο το ταψί, τη σκεπάζω με πετσέτα να ανέβει πάλι. Πριν την ψήσω, με κομμάτια από ζύμη "γράφω" την ευχή που επιθυμώ. Αλείφω με τον κρόκο του αβγού, πασπαλίζω με άσπρο και μαύρο σουσάμι και την ψήνω για 40 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς. Τρυπώ το κέντρο της με ξυλάκι για σουβλάκι κι αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη. Κόβεται πάντοτε κρύα και μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.
Απολαύστε την και καλή τύχη!