Ο Chef Προτείνει

Φάβα με σάλτσα λιαστής ντομάτας

Φάβα με σάλτσα λιαστής ντομάτας
30 Μαρτίου 2012, 10:41
Στο όνομα της άνοιξης.




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Και με τα ψέματα στην κυριολεξία προχωράμε στην καρδιά της άνοιξης. Πρωταπριλιά σε δύο μέρες και προσέξτε μη σας γελάσουνε! Ο Απρίλης είναι εδώ και φέρνει μαζί του το Πάσχα, και την ελπίδα για αναγέννηση. Γελάστε, λοιπόν, με την καρδιά σας και πείτε το πιο γλυκό, ανώδυνο ψέμα, έτσι για το καλό, στο όνομα του Απρίλη και της άνοιξης.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 250 γραμ. φάβα

• 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο

• 1 καρότο

• 1 δαφνόφυλλο

• 1 γαρύφαλο

• Αλάτι, λευκό πιπέρι


Για τη σάλτσα:

• 1/2 ματσάκι δυόσμο

• 3/4 κούπας λιαστές ντομάτες στο λάδι τους

• 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

• 4 κουταλιές ασπρισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο

• 12 ντοματίνια

• Μαύρο πιπέρι

• 1 κουταλιά αμύγδαλα και 2 λιαστές ντομάτες επιπλέον σε λωρίδες για τη διακόσμηση



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένω καλά και αν χρειάζεται καθαρίζω τη φάβα. Τοποθετώ τη φάβα σε κατσαρόλα και προσθέτω αρκετό νερό ώστε να την καλύψει. Καρφώνω στο κρεμμύδι το γαρύφαλλο και το δαφνόφυλλο και τα προσθέτω μαζί με το καρότο στην κατσαρόλα. Χωρίς να αλατίσω καθόλου, φέρνω τη φάβα σε σιγανό βρασμό. Σκεπάζω και σιγοβράζω όση ώρα χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει τελείως η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό. Στο μεταξύ, προσέχω να μη μου κολλήσει, γι' αυτό ελέγχω πού και πού κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμα. Πολτοποιώ τη φάβα και την καρυκεύω. Προσθέτω το λάδι και ανακατεύω.

Για τη σάλτσα:

Ανακατεύω όλα τα υλικά, εκτός από τα ντοματίνια και τα πολτοποιώ. Κόβω στη μέση τα ντοματίνια και τα περνώ ελαφρά από τηγάνι, μαζί με τις έξτρα λωρίδες της λιαστής, τα ενσωματώνω με το μείγμα.


Απολαύστε την!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ