Γιατί πονάω στον αυχένα και τι να κάνω

Γιατί πονάω στον αυχένα και τι να κάνω
6 Απριλίου 2012, 07:40
A+ A-
Η φυσικοθεραπεύτρια Θεανώ Στρατή μας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε...ήσυχο το κεφάλι μας.

* Της φυσικοθεραπεύτριας Θεανώς Στρατή

Τα τελευταία χρόνια ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Όλο και περισσότεροι είναι -κυρίως οι νέοι- αυτοί που καταφεύγουν σε κάποιον ειδίκο λόγω πόνου που επιμένει και μπορεί να επεκτείνεται στο κεφάλι ή στα άνω άκρα.

Συνήθως προκαλείται από την κακή στάση του σώματος, σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία και ο ύπνος. Αυτό προκαλεί καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής, με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης.

Η αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρη νευρολογική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, θα ζητηθούν από τον γιατρό περαιτέρω εξετάσεις, όπως απλές ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και νευροφυσιολογικός έλεγχος.

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής μπορεί να νιώσει ανακούφιση με την πολύτιμη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή. Σε πρώτη φάση εφαρμόζεται αναλγητική -αντιφλεγμονώδης μορφή φυσικοθεραπείας που στοχεύει στη χαλάρωση των μυών με διάφορες μεθόδους (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, διαθερμία, υπερήχους). Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου φυσικοθεραπειών μπορεί να ακολουθήσει η κινησιοθεραπεία, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής.

Ας μη ξεχνάμε βέβαια και τους περιβαλλοντικούς-ψυχολογικούς παράγοντες που πολλές φορές αποτελούν αιτία έντασης της περιοχής του αυχένα. Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει το έντονο στρες της καθημερινότητας. Περπατά με σκυμμένο κεφάλι και νιώθει τον αυχένα του να ΅σφίγγειΆ μετά από πολλές  ώρες δουλειάς ή στο άκουσμα μιας δυσάρεστης είδησης. 

Η οικονομική κρίση πυροδοτεί την εμφάνιση πόνου στον αυχένα σε όσους ήδη υποβόσκει μια προδιάθεση. Η εκδήλωση των περισσότερων ασθενειών -του σώματος και της ψυχής- μπορεί να πυροδοτείται από εξωτερικά γεγονότα, όπως η οικονομική κρίση, μια φυσική καταστροφή, ένα σοβαρό συμβάν στη ζωή του ασθενούς. Η εναλλαγή των συναισθημάτων και σκέψεων και η μεταφορά αυτών από τον εγκέφαλο προς τα υπόλοιπα μέρη του σώματος μέσω του αυχένα, προκαλεί σπασμωδικούς και επώδυνους αυχενικούς μύες. Η περίπτωση αυτή είναι συχνά ένα σήμα που εκπέμπει το σώμα μας για να μας δείξει ότι χρειάζεται ηρεμία ,ύπνο, άσκηση ή καλύτερη διατροφή.

Για να αισθανθείτε ανακούφιση τις στιγμές του πόνου, κάνετε κάποιες απλές ασκήσεις καθισμένοι στην καρέκλα σας:

Σκύβετε το κεφάλι μπροστά, χωρίς να το ζορίζετε, και μετά προς τα πίσω. Στη συνέχεια, γύρτε το στο πλάι από τη μία πλευρά και ύστερα από την άλλη. Kατόπιν, κάντε στροφή, γυρίστε το προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά μέχρι εκεί που πάει. Eπαναλάβετε τη διαδικασία τρεις φορές. Επίσης, κινείτε τους ώμους και τα χέρια σας.

Και κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

Όταν οδηγείτε, να κάθεστε ίσια, με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.

Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, φροντίστε να κάθεστε ίσια προς τη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη. Tο ζητούμενο στα καθίσματα ανάπαυσης (καναπέδες, πολυθρόνες) είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση. ΓιΆ αυτό και η πλάτη τους πρέπει να έχει ελαφρά κλίση προς τα πίσω (να σχηματίζει γωνία 100-105 μοιρών), ώστε να διευκολύνονται η παρακολούθηση τηλεόρασης, η συζήτηση ή το διάβασμα.

Mη σηκώνετε βάρη. Mην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια σας χρησιμοποιείτε καροτσάκι με ρόδες.

Σε κάθε περίπτωση, βοηθάμε το σώμα μας και αναζητούμε λύση ώστε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας και το πρόβλημα να μη μετατραπεί πιο σοβαρό και χρόνιο.

* Θεανώ Στρατή/ Πανίδου και Γαζέπη 38/ 22210-81600/ theano_strati@yahoo.gr

Επιστροφή