Γαύρος ξιδάτος

Γαύρος ξιδάτος
27 Ιουλίου 2012, 10:06
A+ A-
Η ευτυχία μάς αξίζει



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Πλούσιος είναι αυτός που έχει όσα χρειάζεται πραγματικά και ευτυχισμένος αυτός που το γνωρίζει. Τις περισσότερες φορές η ευτυχία δεν τρέχει με πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα, δεν ντύνεται με τουαλέτες και σινιέ κοστουμάκια, δεν γευματίζει σε πανάκριβα εστιατόρια. Κάνει ποδήλατο στην εξοχή, φοράει τριμμένα ρούχα όχι από μόδα, τρώει ηλιόσπορους στα παγκάκια και πίνει ουζάκι στους καφενέδες της πόλης. Κι εγώ σας δίνω τη συνταγή για να έχετε την ευτυχία να της βγάλετε και κάτι καλό να φάει, γιατί εγώ τον έφαγα πρόσφατα αυτό το μεζέ ...κάπου στην πόλη και δεν έμεινα καθόλου ευτυχισμένη. 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό γαύρο
• ½ κιλό ξίδι λευκό
• 4 κουταλιές αλάτι
• Ελαιόλαδο
• 3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
• 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ κόκκινη, ½ πράσινη, ½ κίτρινη πιπεριά σε πολύ μικρούς κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζω το γαύρο. Αφαιρώ με ψαλίδι το κεφάλι και ανοίγω μια τομή από το κεφάλι κατά μήκος του ψαριού στη μεριά της κοιλιάς. Πλένω κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και αφαιρώ τα εντόσθια. Με το χέρι τραβώ το κόκκαλο έτσι ώστε να αποκοπεί από το ψάρι ολόκληρο. Διαλύω το αλάτι στο ξίδι και τοποθετώ μέσα τα ψάρια. Αφήνω για 5-6 ώρες τα ψαράκια σκεπασμένα σε δροσερό μέρος και τα σουρώνω σε τρυπητό. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχουν ασπρίσει τα φιλέτα. Αν όχι, τα αφήνω λίγη ώρα ακόμα στο μείγμα του ξιδιού. Τα στρώνω σε μπολάκι ραντίζοντας την κάθε στρώση με λάδι και το μείγμα των λαχανικών. Τέλος, γεμίζω με λάδι το μπολ, σκεπάζω και τοποθετώ στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τα καταναλώσω.

Απολαύστε τον!

Επιστροφή