Ο Chef Προτείνει

Σάλτσα ψητής ντομάτας

Σάλτσα ψητής ντομάτας
5 Οκτωβρίου 2012, 02:00
Μις Μεσόγειος




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Αυτοφυές φυτό, στις ζούγκλες του Περού, έμεινε ανεκμετάλλευτο για χιλιάδες χρόνια. Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι Ίνκας, δεν μπορούσαν να το διατηρήσουν και για τους Ευρωπαίους κατακτητές, φάνηκε δηλητηριώδες. Μικρό όσο μια ελιά, στρογγυλό και πράσινο στην αρχή για να καταλήξει κίτρινο ή πορτοκαλί στο τέλος.
Αυτή είναι η πρώτη αρχαία ντομάτα του κόσμου, δεν διεκδικεί τον τίτλο του μεσογειακού προϊόντος, ούτε του κλασικού παραδοσιακού φαγητού, τουλάχιστον για τους αρχαίους μας παππούδες αλλά και τους αρκετά νεότερους μιας και μόλις το 15ο αιώνα καταφθάνει στην Ευρώπη, για να στολίσει κάποιους κήπους.
Ρίζωσε καλά στους τόπους αυτούς, η Μεσόγειος την καλοδέχτηκε στην αγκαλιά της. Τη βελτίωσαν, για να φτάσει να γίνει ανθεκτική, κατακόκκινη, μεγάλη, σε τόσο διαφορετικά σχήματα, μεγέθη ακόμα και γεύσεις και έφθασε σήμερα να θεωρείται παραδοσιακή για μας. 
Αυτή την εποχή θα βρείτε τις τελευταίες υπαίθριες ντομάτες. Χωρίς φάρμακα, μιας και δεν ασχολούνται με ό,τι δεν έχει άλλο να δώσει. Αγοράστε μπόλικες και φτιάξτε εύκολα, εκπληκτική σάλτσα που θα γλυκάνει, θα νοστιμέψει και θα κάνει πιο εύκολο το χειμώνα.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 2 κιλά ντομάτες
• 4 μεγάλα κρεμμύδια
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 8 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
• 2 κουταλάκια αλάτι, 1 ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
• ½ κούπα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβω τις ντομάτες στη μέση οριζόντια και τα κρεμμύδια σε χονδρά δαχτυλίδια, τα αραδιάζω  σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος (οι κομμένες επιφάνειες στις ντομάτες προς τα πάνω).
Ψήνω στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά να αρχίσουν να χρυσίζουν οι άκρες των κρεμμυδιών. 'Οταν κρυώσουν οι ντομάτες αφαιρώ τα φλούδια (βγαίνουν πολύ εύκολα με το χέρι) και τα κοτσάνια με μαχαίρι και τις πολτοποιώ στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια.
Βάζω το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρω για 2 μόνο λεπτά σιγανά το σκόρδο, προσέχω μη μαυρίσει, ρίχνω τον πολτό ντομάτας-κρεμμυδιού και βράζω χωρίς καπάκι σιγανά για 40  λεπτά.
Προσθέτω τον πελτέ αραιωμένο σε ελάχιστο νερό και συνεχίζω για 10 λεπτά. Ρίχνω το βασιλικό και συνεχίζω 5 λεπτά ακόμη.
Όταν κρυώσει, τοποθετώ σε βάζα του μισού κιλού και προσθέτω στο χείλος 1 δάχτυλο ελαιόλαδο, φυλάω στο ψυγείο. Διατηρείται περίφημα πάνω από 2 μήνες. Δίνει ξεχωριστή γεύση καπνιστού στα φαγητά και μπαίνει στο τέλος.

Απολαύστε την!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεβίθια στη γάστρα

Ρεβίθια στη γάστρα
Ο Chef Προτείνει
[01/11/2019 - 08:50]

...με μυρωδικά χόρτα ...περισσότερα

Σούπα ...σοκολάτας

Σούπα ...σοκολάτας
Ο Chef Προτείνει
[25/10/2019 - 00:00]

Και όλοι θα πούμε ναι σε ένα πιάτο ...απόλαυσης! ...περισσότερα