Γλυκό κυδώνι

Γλυκό κυδώνι
7 Δεκεμβρίου 2012, 02:00
A+ A-
Γιορτινές προετοιμασίες
 

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Κυδώνι, ο γαμήλιος καρπός της αρχαιότητας στα καλύτερά του. Διαλέξτε μπόλικα μεγάλα και στολίστε τα σε μια φρουτιέρα στο σαλόνι. Ζεσταίνουν το σπίτι αναδίδοντας ένα λεπτό άρωμα. Είναι και ένα ωραίο ντεκόρ για τα Χριστούγεννα. Μαζί με μεγάλα ξύλα κανέλας θα δώσουν τη δική τους νότα στο σπιτικό μας.
Φτιάξτε με αυτά παλιομοδίτικο γλυκό κουταλιού. Είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά που υπάρχουν. Κάντε το ανάλαφρο, χωρίς πολύ ζάχαρη και διατηρείστε το στο ψυγείο. Συνοδέψτε με αυτό το γιαούρτι σας. Εγώ το βγάζω ακόμα και τα Χριστούγεννα πάνω στο τραπέζι και οι περισσότεροι το προτιμούν από άλλα πιο βαριά επιδόρπια. Φτιάξτε το τώρα, αρχίζοντας με αυτό τις Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες. Οι γιορτές είναι πιο κοντά απΆ ότι φαντάζεστε!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 μεγάλα αφράτα κυδώνια
• 3 κούπες  ζάχαρη
• 2 ½ κούπες νερό
• 1 λωβός βανίλιας
• ½ κούπα αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζω και κόβω τα κυδώνια σε λεπτές λωρίδες, σαν σπιρτόξυλα. Τα βάζω με το νερό σε φαρδιά κατσαρόλα να πάρουν μια βράση και αμέσως προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια. Βράζω έντονα μέχρι να δέσει το γλυκό και να πάρει ένα όμορφο χρώμα. Πριν κατεβάσω ρίχνω τα αμύγδαλα. (Αρωματίζεται το γλυκό αυτό κλασικά με αρμπαρόριζα. Η βανίλια για μένα του δίνει άλλη φινέτσα. Προϋπόθεση βέβαια είναι χρησιμοποιήσετε πραγματική βανίλια και όχι βανιλίνη).

Απολαύστε το!

Επιστροφή