Πρωτοχρονιάτικο μενού

Πρωτοχρονιάτικο μενού
28 Δεκεμβρίου 2012, 02:00
A+ A-
Καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος
 

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



¶γιος Βασίλης έρχεται με δώρα φορτωμένος. Μη γελάτε, ζούμε στην εποχή του άι...βάλτε ό,τι θέλετε μετά.
¶ι ...φόν (iphone), άι… πάντ (Ipad), άι ποντ (Ipod) και άλλα Ελληνικά και Τούρκικα που δε γράφονται.
Διάγουμε την εποχή των άι χωρίς ¶η-Βασίλη. Ας ελπίζουμε μόνο για φέτος. ¶ι ντε λοιπόν παιδιά, κουράγιο γερά το τιμόνι. Από μας τους παλιούς περιμένουν και οι νεώτεροι να πάρουν δύναμη.
Καλή χρονιά σε όλους μας! Εμείς σε πείσμα των καιρών, θα μαγειρέψουμε πολύ και γιορτινά, γιατί εκτός από τον καπετάνιο είναι και ο μάγειρας που κρατά το ηθικό του πληρώματος ψηλά.
Φορέστε τα καλά σας, ανάψτε τα κηροπήγια και σηκώστε ψηλά τα κρυστάλλινα ποτήρια να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο όπως του αξίζει ...λαμπρά!

Σαλάτα Πρωτοχρονιάτικη



Σας την έφτιαξα όπως μου αρέσει και βλέπετε εδώ τη φωτογραφία.
Δε θα δώσω υλικά, ούτε συνταγή. Βάλτε τα λαχανικά που σας αρέσουν καλύτερα, παίξτε με τα χρώματα και τις υφές και τελειώστε με μπόλικο ρόδι που θα δώσει γιορτινή εμφάνιση. Δώστε ξεχωριστή γεύση προσθέτοντας στη βινεγκρέτ ένα αρωματικό ξίδι από φρούτα του δάσους.



Γαλοπούλα με σάλτσα μήλου




ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 2 κιλά κρέας από μπούτια γαλοπούλας χωρίς την πέτσα
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• 2 καρότα πολύ ψιλοκομμένα
• 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
• 2 κούπες σάιντερ (μηλόκρασο) ή λευκό κρασί
• 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
• 1 κουταλάκι μέλι από θυμάρι
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 5 μήλα καθαρισμένα σε κύβους
• 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
• 2 κεδροκούκουτσα
• 1/4 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
• Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβω σε μεγάλες μπουκιές το κρέας και το σοτάρω ελαφρά στο λάδι. Προσθέτω τα καρότα και τα κρεμμύδια και σοτάρω 5-6 λεπτά ακόμη.
Προσθέτω το σάιντερ και τα 3 μήλα. Καρυκεύω και μόλις έρθει σε βρασμό χαμηλώνω και κλείνω το καπάκι. Σιγοβράζω για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αφαιρώ το κρέας και το προσθέτω σε καθαρή κατσαρόλα. Περνώ από λεπτή σίτα τη σάλτσα και την προσθέτω στο κρέας πετώντας τα στερεά κατάλοιπα. Ρίχνω τα υπόλοιπα μήλα και το θυμάρι και σιγοβράζω για 10-12 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν. Διαλύω το μέλι στο κονιάκ και το προσθέτω αφήνω ακόμη 2 λεπτά και κατεβάζω. Σερβίρω το πιάτο με πουρέ πατάτας ή ρύζι.


Τούρτα με βύσσινο




ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 ½  πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ 
• 300 γρ κρέμα γάλακτος
• 500 γραμ. γιαούρτι σακούλας
• 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 6 φύλλα ζελατίνης
• ½ κούπα κρύο νερό
• ½ κούπα καυτό γάλα
• 2 κουτιά κομπόστα βύσσινο
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε στρογγυλή βαθιά φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 28 εκ. στρώνω τα σαβουαγιάρ έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο. Μουσκεύω τα φύλλα ζελατίνης στο κρύο νερό για λίγα λεπτά και αφού τα στύψω τα ρίχνω στο καυτό γάλα. Ανακατεύω να λιώσουν καλά μέσα στο γάλα και πετώ το νερό.
Χτυπώ την κρέμα σε σαντιγί και προσθέτω την άχνη. Ενσωματώνω στην κρέμα το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά και προσθέτω το μείγμα του γάλακτος που πρέπει νά Άχει κρυώσει. Αδειάζω το μείγμα πάνω στα σαβουαγιάρ και τοποθετώ τη φόρμα στο ψυγείο.
Στραγγίζω τα βύσσινα από το χυμό τους και αδειάζω το χυμό σε κατσαρολάκι. Προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά με σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Φέρνω σε βρασμό το χυμό του βύσσινου και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει ο χυμός. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τα βύσσινα πίσω στο χυμό. (Σημειώστε ότι το μείγμα αυτό είναι ελαφρώς ξινούτσικο, και προσωπικά μου αρέσει έτσι. Δοκιμάστε την κομπόστα πριν την πήξετε και αν τη θέλετε πιο γλυκιά, προσθέστε μαζί με το κορν φλάουρ 2 κουταλιές άχνη).
Μόλις κρυώσει η κρέμα του βύσσινου την αδειάζω προσεχτικά πάνω από την τούρτα και τοποθετώ πάλι στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Ξεφορμάρω αφαιρώντας προσεχτικά το στεφάνι πριν σερβίρω.



Σας εύχομαι
Καλή Πρωτοχρονιά


Επιστροφή