Πλούσια σαλάτα καρπών

Πλούσια σαλάτα καρπών
5 Απριλίου 2013, 02:00
A+ A-
Ασπίδες προστασίας



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





«Αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά δεν θα υπήρχε η ιατρική, επειδή απλώς δε θα υπήρχαν αρρώστιες!»
Από τα βάθη του χρόνου, έρχεται στα αφτιά μας η φωνή του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη.
Από αυτόν το φωτισμένο πρόγονο, κληρονομήσαμε έξι πολύτιμες πραγματείες για τη διατροφή. Μέσα σΆ αυτές έδωσε κυρίαρχο ρόλο στα αρωματικά φυτά, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εμπλουτίζονται οι τροφές με βότανα.
Αυτά κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό και ευχάριστο, μας προστατεύουν από πολλές αρρώστιες και καταφέρνουν να  μας  χορταίνουν με λιγότερη τροφή.
Δεν είναι τυχαίο πως ο μαϊντανός χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και πάει με όλα. Θα τον χρησιμοποιούσαμε περισσότερο αν γνωρίζαμε ότι είναι διουρητικός, περιέχει υψηλές δόσεις βιταμίνης C,  Α και  Β είναι πλούσιος δε σε ιχνοστοιχεία,  ασβέστιο σε πολύ μεγάλες ποσότητες, καθώς και βόρειο ψευδάργυρο και μαγνήσιο.


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 80 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα σε νερό)
• 80 γρ. φακές
• 80 γρ. πλιγούρι
• 40 γρ. κριθαράκι
• 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
• 1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για το ντρέσιγκ:
• 1 λιαστή ντομάτα πολτοποιημένη
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• 4 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
• 1/2 κουταλάκι μέλι
• 1 κουταλάκι μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζω ξεχωριστά τα ρεβύθια, τις φακές και το κριθαράκι και στεγνώνω καλά. Σκεπάζω με ζεστό νερό το πλιγούρι για 30 λεπτά. Το στραγγίζω καλά πιέζοντάς το με τα χέρια μου και το ανακατεύω ελαφρά με τα υπόλοιπα. Περιχύνω με το ντρέσιγκ που έχω δημιουργήσει ενώνοντας όλα τα υλικά σε μπολ.

Απολαύστε την!

Επιστροφή