Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα
23 Αυγούστου 2013, 02:00
A+ A-
Χάσαμε κάτι;



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





Όσοι χάνουν κάτι, φτιάχνουν μια φανουρόπιτα και το βρίσκουν. Έτσι τουλάχιστον γίνεται στη γνωστή ιστορία, που επειδή την ξέρετε όλοι, δεν θα σας την πω κι εγώ.  Πώς μού ’ρθε τώρα αυτό; Είναι που στις 27 του μήνα γιορτάζουμε τη μνήμη του Άγιου Φανούρη και θα σας δώσω την καλύτερη συνταγή για τη φετινή σας φανουρόπιτα. Φτιάξτε την και εύχομαι να σας φανερωθούν όλα όσα ψάχνετε. Αυτό το όμορφο κέικ είναι τόσο νόστιμο που σας εγγυώμαι ότι θα χάνετε από δω και μπρος διάφορα, για να έχετε και μια δικαιολογία να το φτιάχνετε!


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 4 κούπες αλεύρι 
• 1 κούπα λάδι
• 1 ½ κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
• 1/4 κούπας κονιάκ
• 3/4 κούπας νερό
• 5 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι σόδα
• 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα σταφίδες ξανθές + 1/2 κούπα μαύρες
• 2 κουταλιές κανέλλα τριμμένη
• 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο

EΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ για 4 λεπτά. Διαλύω τη σόδα στο χυμό και την προσθέτω στο μείγμα, συνεχίζω με όλα τα υγρά χτυπώντας συνεχώς καλά. Κοσκινίζω το αλεύρι με τα μυρωδικά και το μπέικιν και αφού χαμηλώσω την ταχύτητα στο σιγανό τα προσθέτω στο μίξερ. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί ρίχνω τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύω καλά. Σε τετράγωνο ταψί 30 εκατ. στρώνω αντικολλητικό χαρτί και το περνάω με λίγο λάδι. Αδειάζω το μείγμα και ψήνω για 1 περίπου ώρα στους 160 βαθμούς.

Χρησιμοποιώ ένα απαλό ελαιόλαδο ή και μισό - μισό ελαιόλαδο - καλαμποκέλαιο για να κάνω το κέικ μου πιο λεπτό στη γεύση του λαδιού.


Απολαύστε την!

Επιστροφή