Μισοφέγγαρα ή αλλιώς κρουασάν!

Μισοφέγγαρα ή αλλιώς κρουασάν!
15 Φεβρουαρίου 2014, 08:00
A+ A-
Και ζύμη για τη γαλατόπιτα των ονείρων σας




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Φτιάξτε μόνοι  σας μια πετυχημένη σπιτική  ζύμη  για κρουασάν με  επαγγελματικές, όμως,  προδιαγραφές που  εγγυάται  την απόλυτη  επιτυχία  και  απολαύστε  τα  όποτε  θέλετε  διατηρώντας  τη  περίσσια  ζύμη  στην  κατάψυξη.

Το να φτιάξω  στο σπίτι  κρουασάν  ακούγεται  γοητευτικό και αν και χρονοβόρο – δεν είναι δύσκολο- αν  το  επιχειρήσετε  θα  δείτε  ότι  αξίζει  και  το  χρόνο  και  τον  κόπο.

Για  24  μέτρια  κρουασάν βουτύρου.

Χρειάζομαι :

½ κιλό αλεύρι σκληρό
350 γρ βούτυρο
50 γρ  ζάχαρη  άχνη
250 μλ (1 κούπα) γάλα
Ελάχιστο αλάτι
35 γρ  φρέσκια  μαγιά  μπύρας
1 αυγό  χτυπημένο  με 1 κ γ γάλα  για  το  άλειμμα

Τι κάνω :

Διαλύω  τη  μαγιά  μέσα  στο  γάλα.  Χτυπώ στο μίξερ  50 γρ  από  το   βούτυρο  μαζί  με  τη  ζάχαρη  και το  μείγμα  του  γάλακτος.
Κοσκινίζω  το  αλεύρι  και  προσθέτω  σ’ αυτό  το  αλάτι.  Ρίχνω  το  αλεύρι  μέσα  στο  μείγμα  και  συνεχίζω  να  χτυπώ  στο  μίξερ  μέχρι  να  δημιουργηθεί  μια  μπάλα  ζύμης ( περίπου  8  λεπτά ).
Αφήνω  τη  ζύμη  στο  ψυγείο  καλά  σκεπασμένη  για  μισή  ώρα.
Με  πλάστη ανοίγω  τη ζύμη  στα γρήγορα  σε ένα χονδρό  ορθογώνιο  παραλληλόγραμμο  και  στο  κέντρο του τοποθετώ  το υπόλοιπο  βούτυρο.
Διπλώνω  τώρα τις  4  γωνίες  της  ζύμης  σαν  να  ήθελα  να  δημιουργήσω  ένα  φάκελο  σκεπάζοντας  και  το  βούτυρο  έτσι.
Μαλακά  και  προσέχοντας  να  μη  βγει  το  βούτυρο  έξω  περνώ  το  πλάστη  πάνω  από  το φάκελο  και  ανοίγω  πάλι  τη  ζύμη  σε  ένα  χονδρό παραλληλόγραμμο. Το οποίο αφού  διπλώσω  πάλι  σα  φάκελο,  θα  σκεπάσω  και  θα  τοποθετήσω  άλλα 30  λεπτά  στο ψυγείο.
Επαναλαμβάνω  τη  διαδικασία ανά μισή ώρα  άλλες 4  φορές  διπλώνοντας και  ανοίγοντας  χωρίς  να  βάλω   βέβαια  άλλο  βούτυρο.
Στο  τελείωμα  θα  αφήσω  τη  ζύμη  στο  ψυγείο  3  ώρες  πριν  την  ανοίξω  σε  ένα  μεγάλο  φύλλο  πάχους 3 εκ.
(Εδώ μπορώ  να  κόψω  πριν  ανοίξω  το  φύλλο  τη  ζύμη  σε  μικρότερα  ορθογώνια  που  αφού  κλείσω  καλά  μέσα  σε  μεμβράνη  να  διατηρήσω  στην  κατάψυξη  για  3  μήνες).
Κόβω  σε  τρίγωνα  μεγάλα ή  μικρότερα  ανάλογα  με  το  μέγεθος  των  κρουασάν  που επιθυμώ  και  τυλίγω  στο γνωστό  σχήμα  πιάνοντας  τις  άκρες  της  μιας  πλευράς  και  ρολάροντας  προς  τη  μύτη  του  τριγώνου.
Αφήνω  τα  κρουασάν  να φουσκώσουν  περίπου  40  λεπτά  σε  ταψί  στρωμένο με  λαδόκολλα,  τα  αλείφω  με  το  αυγό  και  τα  ψήνω  σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους 170ο βαθμούς  15-30  λεπτά  ανάλογα  το
μέγεθός  τους.

ΚΡΕΜΑ  ΒΑΝΙΛΙΑΣ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ  ΤΩΝ  ΟΝΕΙΡΩΝ  ΣΑΣ.

Και  αφού  τα  καταφέρατε  με  τη  σπιτική  ζύμη  για  κρουασάν,  σίγουρα  έχετε  φυλάξει  λίγη  στη  κατάψυξη.

Φτιάξτε μια  εύκολη  κρέμα  κλείστε  την  ανάμεσα  σε  δυο  φύλλα  σπιτικής   ζύμης  για  κρουασάν  και  απολαύστε  ζεστή,  την  ωραιότερη  γαλατόπιτα  του  κόσμου!

Χρειάζομαι :

Για  τη  κρέμα 

½ λίτρο  γάλα
200 γρ  ζάχαρη
2 βανίλιες
2 μεγάλα  αυγά
50 γρ σιμιγδάλι  ψιλό
1 κουταλιά κορν φλάουρ
1 κουταλιά φρέσκο  βούτυρο

Άχνη  και  κανέλα  για  το  πασπάλισμα

Τι  κάνω :   
 
Βάζω  το  μισό  γάλα  με  τη  ζάχαρη  σε  κατσαρόλα  να  ζεσταθεί.
Στο  υπόλοιπο  κρύο  γάλα  ανακατεύω  όλα  τα  υπόλοιπα  υλικά ( εκτός  από το βούτυρο)   και  τα  χτυπώ  καλά  με  σύρμα.  Αδειάζω  το  κρύο  μείγμα  γάλακτος  στο  ζεστό  και  χτυπώντας  πάντα  με  το  σύρμα  φέρνω  τη  κρέμα  σε  βρασμό  και  την  αφήνω  να  πήξει.  Κατεβάζω,  προσθέτω  το  βούτυρο  και  αφήνω  να κρυώσει. Ανακατεύω  καλά  και  τη  ρίχνω  πάνω  στο  φύλλο  που  έχω  ανοίξει  και  τοποθετήσει  μέσα  σε  ταψάκι. Κλείνω  με  δεύτερο  φύλλο  και  ψήνω  σε προθερμασμένο   φούρνο  στους  170ο  βαθμούς  για 40 περίπου  λεπτά.

Αν  δεν  έχετε  φτιάξει  το  φύλλο  για  τα σπιτικά  κρουασάν  χρησιμοποιήστε  έτοιμη  σφολιάτα ή 6 φύλλα  κρούστας  3 πάνω 3 κάτω.
Μην  παραλείψετε  μόλις  βγει  από  το  φούρνο  να  την  πασπαλίσετε  με  μπόλικη  άχνη  και  κανέλα.


Επιστροφή