Ο Chef Προτείνει

Σπιτικό ξύδι

Σπιτικό ξύδι
5 Σεπτεμβρίου 2014, 02:00
Κάνε το δικό σου υπέροχο ξύδι εύκολατης Δήμητρας ΠαναγιωτοπούλουΑυτό τον μήνα που τρυγούν τΆ αμπέλια πολλοί μαζί με το βαρέλι με το κρασάκι βάζουν κι μούστο για ξίδι σπιτικό.
Είναι μια απλή διαδικασία και οι μερακλήδες που κάνουν το δικό τους κρασάκι παίρνουν και τον ειδικό για μούστο ξίδι και φτιάχνουν το δικό τους σπιτικό ξίδι.
Τα παλιά  χρόνια  οι  περισσότεροι  άνθρωποι,  τουλάχιστον  αυτοί  που  έκαναν  το  δικό  τους  κρασί, έφτιαχναν  και  το  δικό  τους  ξίδι.
Σήμερα  πια  μπορείς  να  βρεις άπειρους τύπους ξιδιών, όμως, πιστέψτε με το καλό  σπιτικό  ξίδι έχει τη δική του ξεχωριστή σπιρτάδα και τη μοναδική γοητεία που έχει κάθε  τι που παλιώνει όμορφα και που φυσικά φτιάχνουμε με τα χεράκια μας.
Είναι πολύ εύκολο να πάτε στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσετε κάποιο καλό ξίδι, όμως  θα γοητευτείτε από τη διαδικασία του να το φτιάξετε μόνοι σας. 
Εγώ με τον τρόπο αυτό απευθύνομαι σε όποιον θέλει να φτιάξει λίγο καλό και ποιοτικό ξίδι οποιαδήποτε εποχή χωρίς μούστο και βαρέλια.
Ας το επιχειρήσουμε λοιπόν μαζί και αφήστε το όλο  επάνω  μου, εσείς  το μόνο που έχετε να θυμάστε είναι ότι χρειάζεστε καλό κόκκινο κρασί και λίγη υπομονή.
Όσο πιο καλό είναι το κρασί που θα επιλέξετε, τόσο πιο εύγεστο και φίνο θα  γίνει το ξίδι  σας.
Θα  χρειαστείτε  αυτό  που λέμε μάνα του ξιδιού και που είναι ουσιαστικά ένας μύκητας  κάτι  μεταξύ λάσπης και πέτσας που καμιά φορά δημιουργείται σε ξίδια από κρασί που  έχουν μείνει  αρκετό καιρό και τα βλέπετε να «κολυμπάνε» θολώνοντας  το  υπόλοιπο  του  ξιδιού.
Η καλύτερη  βέβαια περίπτωση  θα ήταν να πάρετε μάνα από κάποιον γνωστό σας που  φτιάχνει το δικό του ξίδι αλλά μας κάνει κι αυτό.

Βάλτε λοιπόν σε καθαρό γυάλινο μεγάλο μπουκάλι (ανάλογο της ποσότητας που θέλετε να φτιάξετε)  τη μάνα και προσθέστε 1 μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί (ότι σας αρέσει να πίνετε)  και 1/2 λίτρο νερό. Όπως καταλαβαίνετε χρειάζεστε ένα αρκετά μεγάλο μπουκάλι, μια νταμιζάνα.
Κλείστε το απλά δένοντας  στο στόμιο διπλό τουλπάνι και μην το σφραγίσετε με καπάκι.
Φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος χωρίς να το κουνάτε.
Τελειώσαμε! το μόνο που απομένει είναι να το…  ταϊζετε.
Κάθε  εβδομάδα  θα  προσθέτετε 1 με 2 ποτήρια κρασί.
Το κρασί αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο με το αρχικό μπορεί να είναι οτιδήποτε ακόμη και λευκό.
Κάθε φορά που  προσθέτετε το νέο κρασί  απλά θα σπρώχνετε μαλακά τη μάνα πιο πέρα  γιατί έχει την τάση να καταλαμβάνει το χώρο μεγαλώνοντας.
Σε  τρεις  σχεδόν  μήνες  και  μετά το ανάλογο τάισμα είστε έτοιμοι.
Δοκιμάστε το να έχει τη γεύση του ξιδιού και αφού το σουρώσετε, μοιράστε το σε καθαρά  γυάλινα μπουκάλια, που αυτή τη φορά θα κλείσετε κανονικά και αφήστε το να παλιώσει. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γευστικές λαχανόπιτες

Γευστικές λαχανόπιτες
Ο Chef Προτείνει
[02/07/2020 - 15:06]

Συνταγή από την Κάρπαθο   ...περισσότερα

Μελιτζανοκεφτέδες

Μελιτζανοκεφτέδες
Ο Chef Προτείνει
[25/06/2020 - 13:18]

Oτι πρέπει για ουζάκι και τσιπουράκι ...περισσότερα

Κατσικάκι με βλήτα

Κατσικάκι με βλήτα
Ο Chef Προτείνει
[05/06/2020 - 06:00]

Καλοκαιρινό πιάτο ...περισσότερα