Ο Chef Προτείνει

Διατηρήστε το σπιτικό ξύδι

Διατηρήστε το σπιτικό ξύδι
23 Σεπτεμβρίου 2014, 02:00
Για πολύ καιρό





της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Εσείς που φτιάξατε μπόλικο ξίδι μόνοι σας για να το διατηρήσετε χωρίς να θολώσει και να δυναμώσει θα κάνετε την εξής διαδικασία:
Αφού το σουρώσετε θα το ανακατέψετε με νερό. Σε αναλογία 25%, δηλαδή θα το ζυγίσετε και θα το αραιώσετε με νερό τόσο όσο το 1/4 του βάρους του.
Θα το ανακατέψετε καλά και θα το ζεστάνετε φέρνοντάς το στους 70ο -80ο βαθμούς C. Πρέπει να μείνει για 30 λεπτά σΆ αυτή τη θερμοκρασία. Ένα ειδικό θερμόμετρο γάλακτος ή ζάχαρης θα σας βοηθήσει αν δεν έχετε απλώς κρατήστε το κάτω από το βρασμό για αυτή τη μισή ώρα.
Τοποθετήστε το σε αποστειρωμένα γυάλινα δοχεία και φυλάξτε το για όσο καιρό θέλετε.
Θυμηθείτε να κρατήσετε ένα μπουκάλι χωρίς να περάσει από αυτή τη διαδικασία γιατί μόνο έτσι θα έχετε την απαραίτητη μάνα για το ξίδι της επόμενης χρονιάς. Είμαι σίγουρη πως όσοι γευτούν το δικό τους ξίδι θα το φτιάχνουν στο εξής κάθε χρόνο.