Ο Chef Προτείνει

Καραμέλα

Καραμέλα
2 Δεκεμβρίου 2014, 18:00
Πως γίνεται



της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





 

Τη φτιάχνω με τον πιο εύκολο τρόπο στο σπίτι

 

Χρειάζομαι:

1 ½ κούπα ζάχαρη

½ κούπα νερό

Προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ανακατεύω συνεχώς σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη χωρίς να έρθει όμως σε βρασμό. Μόλις γίνει αυτό σταματώ το ανακάτεμα και αφήνω το σιρόπι να βράσει γρήγορα και η καραμέλα πλέον να πάρει ξανθό χρώμα. Όσο πιο βαθύ χρώμα παίρνει η καραμέλα τόσο πιο βαθύ είναι το άρωμα της και η γεύση της από ένα σημείο όμως και μετά γίνεται πολύ πικρή και δυσάρεστη. Είναι θέμα γούστου και ο καθένας σταματά εκεί που του αρέσει περισσότερο. Αν όμως την επιχειρείτε για πρώτη φορά προσέξτε γιατί ακόμη κι όταν την έχουμε τραβήξει από τη φωτιά συνεχίζει να σκουραίνει ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα.

Για να ελέγξω εύκολα αν όντως έχω φτιάξει καραμέλα κάνω την εξής δοκιμή. Μόλις την αποσύρω από τη φωτιά την αφήνω λίγα δευτερόλεπτα να ηρεμήσει από τις φουσκάλες και ρίχνω μια μικρή κουταλιά καραμέλας σε ένα φλιτζάνι με παγωμένο νερό. Αυτόματα πρέπει να παγώσει και να σπάσει μόλις την πιέσω με τα δάχτυλά μου. Αν δεν παγώσει σε τζαμάκι αμέσως θα συνεχίσω για 1 λεπτό ακόμη το βρασμό πριν επαναλάβω και πάλι τη δοκιμή μου. Περιχύστε την πάνω σε κέικ και γλυκά ή

Αδειάστε κουταλιά κουταλιά την καραμέλα πάνω σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και αφήστε την να παγώσει κατόπιν κόψτε την σε κομμάτια και στολίστε κρέμες μους και τούρτες ή κεράστε την στα μικρά παιδιά που θα ξετρελαθούν.

Τρίξτε την στο μίξερ και πασπαλίστε την σε γλυκά. Ένας κομψός τρόπος να τη χρησιμοποιήσετε είναι να βουτήξετε μέσα σΆ αυτήν πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί μικρά κομμάτια καθαρισμένων φρούτων και ολόκληρους ξηρούς καρπούς. Καρφώστε πρώτα σε οδοντογλυφίδες μικρά κομματάκια ανανά, μήλου, ολόκληρες φράουλες, φετούλες μπανάνας, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα κλπ. Βουτήξτε τα ένα ένα στην καραμέλα και τοποθετήστε τα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί μέχρι να στεγνώσουν. Οι  φέτες  πορτοκαλιού και μανταρινιού είναι τέλειες επίσης απλώς χρησιμοποιήστε δυο πιρούνια γι αυτές και φροντίστε να μην τρυπήσετε τίποτα γιατί δε πρέπει να βγάλουν χυμούς μέσα στην καραμέλα.

Θυμηθείτε από τη στιγμή που τα βουτήξετε στη καραμέλα έχετε μια ώρα καιρό για να τα σερβίρεται μετά από αυτό αρχίζει να μαλακώνει, επίσης τίποτα δε μπαίνει στο ψυγείο γιατί τότε η καραμέλα θα μαλακώσει αμέσως μόλις υγρανθεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τυρόπιτα με μανούρι

Τυρόπιτα με μανούρι
Ο Chef Προτείνει
[14/06/2019 - 07:00]

Μια νόστιμη συνταγή ...περισσότερα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Ο Chef Προτείνει
[07/06/2019 - 08:20]

Μια διαφορετική πίτα όλο γλύκα! ...περισσότερα

Μοσχαράκι με μπίρα στην κατσαρόλα

Μοσχαράκι με μπίρα στην κατσαρόλα
Ο Chef Προτείνει
[23/05/2019 - 12:05]

Προσοχή μην μεθύσετε και δεν ξέρετε τι να ψηφίσετε... ...περισσότερα