Παξιμαδάκια με κανέλα και σουσάμι

Παξιμαδάκια με κανέλα και σουσάμι
16 Οκτωβρίου 2015, 02:00
A+ A-
Αη-Δημήτρης


 της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αη-Δημητριάτης» ή «Αη-Δημήτρης». Η γιορτή αυτή, θεωρείται από το λαό μας ορόσημο του χειμώνα. Μπορεί ο Αη-Δημήτρης να κατεβαίνει την πλαγιά αστραφτερός μέσα στην πανοπλία του, αλλά είναι ντυμένος με σκούρα ρούχα, μιας και φέρνει μαζί του το χειμώνα. Ο άλλος καβαλάρης ο ¶η-Γιώργης είναι ανοιχτόχρωμος και φέρνει το καλοκαίρι. Στο γεωργικό καλαντάρι οι δυο αυτές γιορτές αποτελούν τις χρονικές τομές που χωρίζουν το έτος σε δυο ίσα μέρη, στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο αντίστοιχα. Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον καβαλάρη και το χειμώνα που έρχεται με γλυκά κεράσματα.

Χρειάζομαι:

• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3/4  κούπας ελαιόλαδο
• 3/4  κούπας  σογιέλαιο
• 3/4 κούπας χυμός πορτοκάλι και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
• 1 1/4   κούπας ζάχαρη
• ½ κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλιά κανέλα
• 2 κουταλιές κοφτές μπέικιν-πάουντερ
• 1 ½  κούπα σουσάμι λευκό.

Τι κάνω:
Απλώνω το σουσάμι σε ταψί και το ζεσταίνω για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτυπώ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζω από πάνω το αλεύρι. Ανακατεύω μέχρι να πάρω μια μαλακιά ζύμη, που να πλάθετε όμως.  Χωρίζω τη ζύμη σε 16 ίσα μέρη και πλάθω κάθε κομμάτι σε μακρόστενο ρολό. Τοποθετώ σε ταψιά στρωμένα με κόλλα ψησίματος. Χαράζω κάθε ρολό σε παξιμαδάκια χωρίς να κόψω τη ζύμη μέχρι κάτω. Ψήνω για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζω τα ρολά και τα χωρίζω εντελώς, με μαχαίρι του ψωμιού σε παξιμαδάκια. Τα τοποθετώ στα ταψιά και τα αφήνω στους 120 βαθμούς μισή ώρα ακόμη να φρυγούν.

Επιστροφή