Κύκλωμα προωθούσε μετανάστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι υψηλών αμοιβών

Κύκλωμα προωθούσε μετανάστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι υψηλών αμοιβών
6 Ιουνίου 2017, 17:42
A+ A-
Συνελήφθησαν 12 αλλοδαποί, εκ των οποίων επτά μέλη του κυκλώματος, ενώ συμμετείχαν και 7 κρατούμενοι των φυλακών.  

Εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στη παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Europol και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (N.C.A.) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μαΐου 2017 στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν συνολικά 12 αλλοδαποί, από τους οποίους 7 μέλη του κυκλώματος, 4 αλλοδαποί, που επρόκειτο να διακινηθούν και διέμεναν σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, καθώς και ένας Αφγανός, για κατοχή πλαστού δελτίου ταυτότητας.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια. Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα αναλάμβανε προωθήσεις κυρίως προς την Ελβετία και τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Μ. Βρετανία και τον Καναδά.

Οι τιμές διαμορφώνονταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Ενδεικτικά για Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τιμή ανήρχετο από 8.000 έως 10.000, ενώ για τον Καναδά άγγιζε έως και 16.000 ευρώ ανά άτομο.

Όπως διαπιστώθηκε, άλλα επτά  μέλη του κυκλώματος βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Επιστροφή