Αποζημίωση ύψους 4,7 δις δολλαρίων καλείται να δώσει η Johnson & Johnson για την πούδρα ταλκ

Αποζημίωση ύψους 4,7 δις δολλαρίων καλείται να δώσει η Johnson & Johnson για την πούδρα ταλκ
19 Ιουλίου 2018, 18:01
A+ A-
Σε 22 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι τους προκάλεσε καρκίνο  

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπου 9.000 υποθέσεις που αφορούν την παιδική πούδρα - ταλκ.

Πριν λίγες ημέρες εκδικάστηκαν οι υποθέσεις 22 γυναικών που είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή υποστηρίζοντας ότι επειδή η παιδική πούδρα περιείχε αμίαντο, τους προκάλεσε καρκίνο στις ωοθήκες. Ο δικηγόρος των θυμάτων Μαρκ Λάνιερ ανέφερε ότι επί 40 χρόνια η εταιρεία συγκάλυπτε τα στοιχεία για την παρουσία αμίαντου στο εν λόγω προϊόν. Τώρα καλείται να αποζημιώσει τις 22 αυτές γυναίκες με το ποσό - μαμούθ των 4,1 δις δολλαρίων.

Ωστόσο η εταιρεία πρόκειται να ασκήσει έφεση γιατί όπως η ίδια ισχυρίζεται η πούδρα - ταλκ δεν περιέχει αμίαντο και δεν προκαλεί καρκίνο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ταλκ είναι ασφαλές για την υγεία. Μάλιστα παρουσίασαν το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κατά το διάστημα 2009 και 2010 όπου δεν εντοπίστηκαν ίχνη αμίαντου.

Ο αμίαντος είναι μια καρκινογόνος ουσία που εμφανίζεται στο φυσικό ταλκ αλλά αφαιρέθηκε από τα σχετικά προϊόντα ταλκ από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επίσης, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, ισχυρισμοί ότι το ταλκ που χρησιμοποιείται για τη γυναικεία υγιεινή μπορεί να απορροφηθεί από το αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή των ωοθηκών δεν στηρίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις.

Στο παρελθόν ωστόσο και συγκεκριμένα το 2017 δικαστήριο της Καλιφόρνια επιδίκασε άλλη μια υπόθεση γυναίκας που κατηγορούσε  την εταιρεία για την συγκεκριμένη πούδρα, καταβάλοντάς της το ποσό των 417 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση.

Επιστροφή