Θερμή εισβολή από την Αφρική με το πρώτο 40άρι για φέτος

Θερμή εισβολή από την Αφρική με το πρώτο 40άρι για φέτος
20 Ιουλίου 2018, 17:42
A+ A-
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Κυριακή  

Ερχεται ο πρώτος καύσωνας που θα χτυπήσει την Ελλάδα με τους βαθμούς Κελσίου να φτάνουν μέχρι και τους 41. Κυρίως την Κυριακή θα είναι η χειρότερη καυτή ημέρα αφού σε συνδυασμό με την εισβολή αφρικανικής σκόνης η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική.

Η ζέστη θα υποχωρήσει την Τρίτη και σύμφωνα με της Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση τα φαινόμενα θα έχουν ως εξής:

Η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι δύο δύσκολες μέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας διότι οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα βρεθούν πάνω από την περιοχή μας, «εκτοξεύοντας» τον υδράργυρο αρκετά εύκολα στα επίπεδα των 40°C και πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 41°C.

Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα (παρ' όλο που και στην κεντρική Μακεδονία ίσως καταγραφούν 39°C -40°C) διότι σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν οι πιο αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C θεωρείται πως είναι περιορισμένη, ωστόσο είναι υπαρκτή και δεν αποκλείεται να συμβεί.

Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ' όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

 

Επιστροφή