Τέλος εποχής για το θρυλικό σκαραβαίο

15 Σεπτεμβρίου 2018, 16:08
A+ A-
Μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει οριστικά την παραγωγή των αυτοκινήτων «σκαραβαίων». Το θρυλικό αυτό αυτοκίνητο που εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες κυκλοφόρησε και αγαπήθηκε, θα ανήκει πια στο παρελθόν.

 

Η ιστορία του θρυλικού αυτοκινήτου

Η δημιουργία του μοντέλου προήλθε από τις προσπάθειες της Ναζιστικής Γερμανίας να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο για το λαό.
Το πρώτο πρόγραμμα της εταιρείας για μοντέλο παραγωγής, ήταν η σχεδίαση ενός αυτοκινήτου «του λαού» που θα ήταν προσβάσιμο για αγορά από όλο το λαό και, γι' αυτό τον λόγο, το πρότζεκτ ονομάστηκε Volkswagen (αυτοκίνητο του λαού).

Το πρόγραμμα αυτό το χρηματοδότησε ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του σχεδίου, καθώς λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, που έγινε τον Ιανουάριο του 1933, είχε ήδη επινοήσει την ιδέα της κατασκευής ενός τεράστιου δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που τελικά όντως κατασκευάστηκε και ονομάστηκε Autobahn, αλλά γνώριζε ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού δεν είχε κανένα αυτοκίνητο.

Έχοντας έτσι αντιληφθεί την ανάγκη της διάδοσης των αυτοκινήτων στο σύνολο της λαϊκής μάζας, έδωσε τις βασικές οδηγίες στον σχεδιαστή αυτοκινήτων Πόρσε, ο οποίος μόλις είχε ιδρύσει την εταιρεία Porschke. τον Μάιο του 1934, σε μεταξύ τους συνάντηση στο ξενοδοχείο Κάιζερχοφ στο Βερολίνο συζήτησαν για το σχέδιο, τον κινητήρα και όλα τα σχετικά.

To πρώτο αυτοκίνητο  για δοκιμαστικό που ίδρυσε ο Πόρσε το 1933.

Επιστροφή