ΣΠΑΘΑΡΙ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974

ΣΠΑΘΑΡΙ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974
20 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00
A+ A-
Δείτε ποιοι έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση.

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου έγινε με κάθε επισημότητα  η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, στο μνημείο στο Σπαθάρι του Μαντουδίου.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πολεμιστών Κύπρου ΕΛΔΚ ’74

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o πρόξενος Αδάμου Ιωάννης, ως εκπρόσωπος της Πρεσβείας  της Κυπριακής  Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Καλυβιώτης Χρήστος, ο υποστράτηγος Σουρβάς Ιωάννης,  Διοικητής Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, ο Ροζόπουλος Ιωάννης, εκπρόσωπος της ΔΕΠΑΘΑ του ΥΕΘΑ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας  Εύβοιας Ταξίαρχος Νικολιδάκης Γεώργιος, ο   προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου υποπλοίαρχος Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου ανθυποπυραγός  Αντωνίου Δημήτριος.

Επίσης, παρέστησαν ο Ρίζος Κωνσταντίνος Γ.Γ.  της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ευβοίας της Ένωσης  Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς  υποστράτηγος ε.α. Ρήγας Ευάγγελος, ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ευβοίας, της  Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας,  Ταξίαρχος ε.α.  Μητράκης Ιωάννης, οι Τζαχρήστος Χρήστος  και Βλαχάκης Γεώργιος εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ευβοίας.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της κόρης του αειμνήστου υποστράτηγου Σταυρουλόπουλου Παναγιώτη, διοικητή της ΕΛΔΥΚ κατά την δεύτερη φάση της εισβολής τον Αύγουστο του 1974 Γιολάντας Σταυρουλοπούλου-Μαστοράκη.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της Σχολής Πεζικού. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  από τη Στρατιωτική Φιλαρμονική της ΑΣΔΥΣ, η οποία απεστάλη για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.

 Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της Συντονίστριας  της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74  Κορέλη – Μπουλουγούρη Ιωάννας, η οποία αναφέρθηκε στην Ιστορική μνήμη, που οφείλουμε εμείς οι Έλληνες να διαφυλάξουμε.

 Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Μάρκου Ιωάννη,  ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευχές και το μήνυμά του, καθώς και τον π. Σταμούλο Δημήτριο.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους παρευρισκόμενους φορείς και στη συνέχεια τηρήθηκε  σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Την τελετή έκλεισαν χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Ευβοίας   ‘ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ’, οι οποίοι φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές,  χόρεψαν  Ποντιακό  πολεμικό  χορό, συνοδεία Ποντιακής λύρας και ταμπούρλου. Προηγήθηκε χαιρετισμός με πατριωτική θέρμη από τον πρόεδρο του Συλλόγου οικονομολόγο και έφεδρο  Ανθυπολοχαγό Καραγιάννη Κωνσταντίνο.

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές από τους Οικοδεσπότες κκ. Καλυβιώτη, και  Σπανογιάννη προς τον Πρόξενο Αδάμου  Ιωάννη τον κεντρικό ομιλητή, Προδρόμου Χρήστο, τους χορευτές του συλλόγου Ποντίων  Ευβοίας ’ΟΙ  ΚΟΜΝΗΝΟΙ’ και τον παρουσιαστή της εκδήλωσης  Παπαγγελή  Άρη.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή  δεξίωση, που παρέθεσε ο Δήμος στο χώρο του Μνημείου, όπου λειτούργησε, επίσης,  έκθεση φωτογραφίας, σχετική με τα γεγονότα του ’74 στην  Κύπρο.

Επιστροφή