Χωρίς πληρωμή η αγορά των γυαλιών οράσεων από τη Δευτέρα

Χωρίς πληρωμή η αγορά των γυαλιών οράσεων από τη Δευτέρα
30 Σεπτεμβρίου 2018, 19:07
A+ A-
Άλλαξε το σύστημα και οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν και θα περιμένουν να πάρουν πίσω τα λεφτά, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως θα ισχύσει από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, για τους δικαιούχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και σε όσα καταστήματα οπτικών είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό.

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι όταν ήθελαν να προμηθευτούν γυαλιά οράσεως έπαιρναν από τον γιατρό την συνταγή και στη συνέχεια την πήγαιναν για έλεγχο σε ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ενέκρινε την αγορά των γυαλιών.

Κατόπιν πήγαιναν σε κατάστημα οπτικών, αγόραζαν τα γυαλιά και στη συνέχεια κατέθεταν την απόδειξη, μαζί με την ιατρική γνωμάτευση, στον ΕΟΠΥΥ και περίπου μετά από ένα μήνα πιστωνόταν το ποσό σε λογαριασμό τους.

Από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, ο οφθαλμίατρος θα εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και θα εκτυπώνει για τον πολίτη τη βεβαίωση πληρωμής, η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 100 ευρώ.

Η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο πολίτης, προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών θα λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του.

Ο ασφαλισμένος θα πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ (ανώτατο ποσό αποζημίωσης). Αν επιθυμεί να λάβει γυαλιά με ακριβότερο σκελετό, θα πληρώνει την διαφορά από την τσέπη του. 

Τα καταστήματα οπτικών θα πρέπει να αποκτήσουν λογαριασμό συναλλαγής με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συνδέονται από την ιστοσελίδα του (www.eopyy.gov.gr) και να διεκπεραιώνουν την αγορά.

Επιστροφή